Naslovna // Društvo // Ukusni specijaliteti i zabava za pamćenje na prvoj “Gulašijadi” u Kočinom selu

Ukusni specijaliteti i zabava za pamćenje na prvoj “Gulašijadi” u Kočinom selu

Ekipa „Komšije“ iz Jovca osvojila šampionski pehar i kotlić od osam litara. Na drugom mestu je „Veseli plamičak“ iz Glogovca“, a na trećem „Gera“ iz Jagodine. Učestvovalo je 12 ekipa. Organizatori su meštani sela, a pokrovitelj je Skupština grada Jagodine

Foto: TV Kopernikus

Odlična organizacija, pozitivna atmosfera, ali i ukusni specijaliteti iz kotlića, obeležili su prvu Gulašijadu koja je održana protekle nedelje, 21. avgusta, u Kočinom selu kod Jagodine, u neposrednoj blizini turističkog kompleksa Kočin hrast.

Učestvovalo je 12 ekipa: kako iz Jagodine i okolnih sela, tako i iz Kraljeva i Jovca kod Ćuprije, među kojima je bila takmičara različitih starosnih generacija. Šampionski pehar i kotlić od osam litara osvojila je ekipa „Komšije“ iz Jovca. Na drugom mestu završila je ekipa „Veseli plamičak“ iz Glogovca, koja je dobila pehar i kotlić od šest litara. Ekipa „Gera“ iz Jagodine osvojila je treće mesto, pehar i gajbu piva, dok su ostali takmičari dobili zahvalnice za učešće. Njihovo odlično raspoloženje uspešno je prkosilo tmurnom vremenu tog dana.

-Iz zadovoljstva smo se prijavili. Ne idemo na nagradu, već da se lepo provedemo. Meni se organizacija dopada –rekao je Raca Jovanović iz ekipe „Jovanovići“, iz Kočinog sela.

-Tajna dobrog gulaša je dobro meso i dobra kuvarica! (smeh) Došla sam da pobedim. Super je organizacija, meni se sviđa. Prvi put sam na ovom mestu i na ovakvoj manifestacije –rekla je Slađana Milojević, članica ekipe „Mesko“ iz Voljavča.

Foto: TV Kopernikus

Ideja za organizovanje Gulašijade potekla je od mladih ljudi, a sve u cilju zabave i afirmacije svog sela.

-Sve je počelo tako što predsednik našeg sela Mališa Živković razgovarao sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem. Hteli su da nas podrže, tako da smo drugar i ja hteli da budemo u tome i da organizujemo ovo, kako bi se svi družili lepo, ali i kako bi se čulo za nas. Atmosfera je sjajna i zadovoljni smo –rekao je mladi Miloš Vasić, jedan od organizatora.

-Ovo je od velikog značaja za naše selo. Od kako smo dobili ovaj kompleks „Kočin hrast“, rešili smo da organizujemo Gulašijadu. Planiramo još neke manifestacije u toku sledeće godine. Ovo je organizovala omladina Kočinog sela koja se interesuje za to da selo zaživi. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi na čelu sa Draganom Markovićem Palmom na pomoći oko organizacije i kompleksu „Kočin hrast“ koji nam je ustupio mesto –rekao je Mališa Živković, predsednik Mesne zajednice Kočino selo.

Foto: TV Kopernikus

Gulišajada u Kočinom selu, čiji je pokrovitelj Skupština grada, jedna je od četiri velike manifestacije koje su proteklog vikenda održane u Jagodini, a koje je posetio veliki broj ljudi.

-Jagodina je grad koji živi punim plućima. Manifestacija je na sve strane. U subotu smo imali Sajam pčelarstva koji je bio međunarodnog karaktera. Istog dana, imali smo takmičenje u boksu i kik boksu u prepunoj hali sportova. U nedelju smo imali tradicionalnu smotru fića i sada smo u našoj najnovijoj turističkoj atrakciji „Kočin hrast“ gde se održava prva Gulašijada. Nadamo se da će postati tradicionalna. Iako je vreme promenljivo, vidite koliko su ljudi željni druženja. Grad Jagodina prati sve te manifestacije, podržava ih finansijski i organizaciono i naravno nagrađuje najuspešnije ekipe –rekao je Zoran Gligorijević, sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza.

Sastavni deo ovog gastronomskog događaja bilo je i nadvlačenje konopca, tokom kog su takmičari demonstrirali svoju fizičku snagu, dok su ih navijači sve vreme bodrili. Pobedila je ekipa „Veseli plamičak“ iz Glogovca.

Iz organizacije su izrazili zadovoljstvo zbog uspeha prve Gulašijade, ali i nadu da će sledeća proteći u još boljem raspoloženju, sa još većim brojem učesnika.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .