Naslovna // Društvo // Uspeh jagodinskih gimnazijalaca: Prvi na takmičenju u Kragujevcu

Uspeh jagodinskih gimnazijalaca: Prvi na takmičenju u Kragujevcu

Oni su tamo predstavili projekat beskontaktne igre za decu u doba korona virusa. Sva četiri učenika su predstavnici smera za računarstvo i informatiku u ovoj srednjoškolskoj ustanovi


Luka Kostić, Anđela Mladenović, Dimitrije Lazić i Jovan Rašić, učesnici takmičenja

Učenici druge godine smera za računarstvo i informatiku u jagodinskoj Gimnaziji „Svetozar Marković“ osvojili su prvo mesto na multidisciplinarnom takmičenju iz oblasti fizike, medicine, programiranja i elektronike koje je nedavno održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Zadatak svih učesnika bio je taj da naprave i predstave projekat koji služi za suzbijanje i prevenciju korona virusa. Jagodinski gimnazijalci osmislili su projekat beskontaktne igre u vreme korona virusa za decu. U ekipnoj konkurenciji, ova grupa od četvoro mladih ljudi osvojila je prvo mesto, a njihov profesor Dalibor Rajković istakao je da je veoma ponosan na ostvaren uspeh:

-S obzirom na situaciju kakva jeste, za uloženi rad i trud postignuti su izvanredni rezultati i ja sam vrlo zadovoljan. Oni su takođe zadovoljni svojim ostvarenjem, iako zbog pandemijskih okolnosti nije bilo mnogo vreemena za pripremu. One su vršene ovde u školi sa redukovanim viđenjima, ali i preko internet platorfmi koje se koriste za te svrhe. Pozivam sve učenike da, kada dođe vreme za upis srednje škole, da se bez razmišljanja odluče za smer računartsvo i informatiku u Gimnaziji –rekao je profesor Rajković.

Učenici su presrećni zbog ostvarenog uspeha, a to su i nama potvrdili:

-Teško da smo očekivali ovakav rezultat. Ovo nam je prvo učešće na ovakvom tipu takmičenja tako da smo vrlo zadovoljni. Pripreme su tekle dobro s obzirom na situaciju –rekao je Dimitrije Lazić.

-Nismo očekivali ovakav uspeh, ali smo veoma zadovoljni svime što smo postigli. Ovaj smer sam upisao zato što su me oduvek interesovali računari, a i u osnovnoj školi mi je matematika išla prilično dobro –rekao je Jovan Rašić.

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini Miroslav Veljković istakao je da je interesovanje za smer za računarstvo i informatiku u ovoj obrazovnoj ustanovi uvek bilo ogromno, te da se nada da će tako biti i ubuduće:

-Ovo je jedno od najboljih odeljenja u školi. Ovo je prilika da ovaj smer predstavimo što bolje i mnogi već znaju njegov značaj. Usredsredićemo se na državnu maturu koja će uslediti za dve godine gde se Gimnaziji daje poseban značaj i nadam se da ćemo to uraditi na pravi način –rekao je Veljković.

Smer za računarstvo i informatiku u jagodinskoj Gimnaziji postoji četiri godine i ovo odeljenje trenutno ima dvadeset učenika.

D.M.

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .