Naslovna // Društvo // Uspesi jagodinskog Doma učenika srednjih škola na Domijadama

Uspesi jagodinskog Doma učenika srednjih škola na Domijadama

Stanari ove ustanove briljirali u šahu na nivou regiona i Republike, a ostvarili su i značajne rezultate i u drugim sportovima, kao i u domenu kulture u nekoliko kategorija

Foto: TV Kopernikus

Regionalno takmičenje stanara domova učenika srednjih škola u Srbiji, takozvana Domijada, održano je početkom aprila u Svilajncu i Kragujevcu, dok je takmičenje na nivou republike održano sredinom maja u Beogradu. Jagodinski Dom učenika srednjih škola ostvario je zapažene rezultate na oba takmičenja u sva tri grada.

Omladina Doma učenika u Jagodini naročito je briljirala u šahu. Na regionalnom takmičenju u Svilajncu, Dunja MilićevićMila Stanković i Nina Railić osvojile su prvo mesto u ekipnoj konkurenciji za devojke, dok je Dunja osvojila prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji. To im je omogućilo direktan plasman na Republičko takmičenje u Beogradu. Tamo su nastupile bez Dunje, ali su opet uspele da se izbore za prvo mesto. Vicešampionska pozicija pripala je muškoj ekipi koji su činili Andrija Simić i Miloš Ilić, bez Vukašina Simića, koji je takođe deo ekipe. U pojedinačnoj konkurenciji, Miloš Ilić osvojio je treće mesto.

-Utisci su super. Upoznala sam dosta novih šahista, a tu su bili i stonoteniseri i fudbaleri, a stekli smo i dosta novih prijateljstava. Osvojeno prvo mesto je na nas ostavilo najbolji utisak. Bilo je naporno, ali uspele smo da ostvarimo svoj cilj –rekla je Mila Stanković.

-Zadovoljne smo što smo pobedile. Konkurencija je bila jaka, ali iako smo bile oslabljene, postigle smo veliki uspeh. Učestvovaću i sledeće godine –rekla je Nina Railić.

U pripremama za takmičenje pomagao im je internacionalni majstor šaha Boban Milojević.

-Bilo je teoretskih i praktičnih delova, a i deca su vrlo uigrana. Vrlo sam zadovoljan time što se posebno ženska ekipa ovako pokazala na nivou regiona i republike. Pokazale su kvalitet i ako ova družina, naročito ženska, ostane na okupu, vladaće sigurno još naredne tri godine –rekao je Milojević.

Vaspitač u Domu učenika srednjih škola u Jagodini i rukovodilac šahovske sekcije Goran Stanimirović ponosan je na mlade šahiste koji su se na takmičenjima predstavili na najbolji mogući način.

-Deci nijednog trenutka nisu nedostajali motivi. Vrlo su aktivna uz naše angažovanje i tu se radi po određenom programu i planu koji se formira na nivo sekcija sa stručnim saradnicima. Rezultat toga što je postignutno na Republičkoj Domijadi jeste posledica rada sa stručnim saradnikom Bobanom Milojevićem koji već pune dve decenije radi sa mnom u šahovskoj sekciji. Tako ostvarujemo rezultate koji su evidentni svuda oko nas po holu u vidu pehara i diploma koje svake godine deca iz Doma donose kao trofeje sa raznih takmičenja –rekao je Stanimirović.

Na ovogodišnjoj regionalnoj Domijadi u Svilajncu, osim u šahu, predstavnici jagodinskog Doma učenika ostvarili su takođe visoke rezultate u sportovima. U pojedinačnoj konkurenciji za muškarce, kada je stoni tenis u pitanju, drugo mesto osvojio je Miloš Zdravković. Kada je fudbal u pitanju, u ekipnoj konkurenciji, momci i devojke osvojili su drugo mesto, dok  je odbojkašicama i stonoteniserkama u ekipnoj konkurenciji pripalo treće mesto. Isti plasman na Domijadi u Kragujevcu postigla je i ekipa momaka koji su se takmičili u streljaštvu. 

Učenici su se takmičili su i na regionalnoj Domijadi u Kragujevcu u oblasti kulture. U kategoriji primenjene umetnosti, na izložbi su po odluci žirija osvojili prvo mesto, gde su predstavili unikatnu haljinu koja je rad vaspitačice Dragane Ignjatović i učenica iz sekcije. U kategoriji popularne muzike i modernog plesa, pripalo im je drugo mesto. Učenik David Milošević osvojio je treće mesto u literarnom stvaralaštvu, što mu je omogućilo plasman da učestvuje na Republičkoj domijadi u Beogradu.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .