Naslovna // Društvo // Zaposleni u jagodinskoj biblioteci proizvode vizire pomoću 3D štampača

Zaposleni u jagodinskoj biblioteci proizvode vizire pomoću 3D štampača

„Opremu koju budemo napravili doniraćemo Opštoj bolnici u Jagodini, jer oni trenutno imaju najviše posla i sada je sve na njima“ rekao je Marko Bojić, direktor Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini

Za izradu jednog vizira potrebno je tri sata, a dnevno se proizvede pet njih

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ iz Jagodine jedna je od pet srpskih biblioteka koja je prošlogodišnjim učešćem na konkursu „Digitalni građanin“ na poklon dobila 3D štampač. Njegova prvobitna uloga bila je da se što više polaznika obuči za rad, tako da je kroz radionice prošlo 799 njih. Projektovani su i izrađivani različiti predmeti na njemu, a onda se došlo na još jednu ideju:

-Danas nam 3D štampač služi za proizvodnju medicinskih vizira i zaštitne opreme koju ćemo mi da doniramo jagodinskim lekarima. Oni danas imaju najviše posla i sve je na njima –rekao je Marko Bojić, direktor Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Biblioteka trenutno ima određenu količinu materijala za izradu vizira, ali zbog njegove specifičnosti i fleksibilnosti, kao i cene po kilogramu koja iznosi dve i po hiljade dinara, pomoć donatora bi dobro došla:

-Mi smo na sajtu proizvođača medicinskih vizira pomoću 3D štampača našli tu specifikaciju koja je potrebna za njihovu izradu. Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje, odnosno preduzetnike, koji žele da se uključe u ovu humanitarnu akciju, da nam pomognu oko nabavke materijala –istakao je Bojić.

Sve biblioteke koje su dobile 3D štampače ovih dana rade vizire. Da bi se napravio jedan potrebno je tri sata vremena, a u jagodinskoj biblioteci kažu da dnevno otprilike može da se napravi pet vizira.

Tanja Mitrović / Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .