Naslovna // Društvo // Završen četvrti filmski festival “Dani Sretena Adžića” jagodinskog Doma učenika

Završen četvrti filmski festival “Dani Sretena Adžića” jagodinskog Doma učenika

Učestvovale su 24 ustanove iz različitih krajeva Srbije, a najboljima su dodeljene i nagrade

Za nagradu se takmičilo 30 filmova

Filmski festival „Dani Sretena Adžića“, koji već četvrtu godinu zaredom organizuje jagodinski Dom učenika srednjih škola, održan je proteklog petka i subote u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Da festival svake godine napreduje sve više, dokazuje i broj prijavljenih učesnika. Od osam ustanova koje su učestvovale na prvom festivalu, ove godine se takmičilo 24 Doma iz različitih krajeva Srbije, a prikazano je ukupno 30 filmova. Tema je bila prikazivanje života u Domovima učenika iz ugla njihovih stanara, a svaki ovogodišnji film obrađivao je i važne društvene probleme. Jelena Martinović, vaspitačica u Domu učenika srednjih škola u Jagodini i organizator festivala, istakla je da je ove godine konkurencija bila znatno jača u odnosu na prethodne festivale:

-Festival je doživeo baš jedan uspon, jer smo imali mnogo više filmova koji su bili jednaki po kvalitetu i sadržini. Entuzijazam za filmsko stvaralaštvo nekako kroz naš filmski festival raste sve više i ja sam prosto iznenađena kako to mladi umeju da dočaraju ono što se na neki način od njih traži. Taj neki mladalački polet je doneo najviše kvaliteta ovim filmovima –istakla je Martinović.

Žiri su činili Marija Vulić, likovni urednik u Centru za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini, Bojana Bunjevac i Jelena Martinović, obe vaspitačice u Domu učenika u Jagodini. Nagradu za najbolju glumicu sa sobom je ponela Andrea Đonović, za ulogu u filmu „Ranjivi“ koji je radio Dom učenika iz Kraljeva, dok je najboljim glumcem proglašen Andrija Milutinović, za ulogu u filmu „Pola pola“ koji je radio Dom učenika srednjih škola iz Jagodine:

-Tema našeg filma je bila nasilje maloletnika nad profesorima. To je jako često dešava u svetu i mislim da je to nešto protiv čega treba da se borimo, a ovo je jedan od načina. Ova nagrada je ispunjenje mog sna i puno mi znači. Razmišljam i trudim se da idem u tom smeru u budućnosti –rekla je Andrea. Film u kome je glumila dobio je i specijalnu nagradu za podizanje svesti o medijskoj odgovornosti.

-Naš film govori o dvoje učenika koji žive u Domu i čiji se roditelji razvode. Ova nagrada je jedno jako lepo iskustvo. Imaću u vidu da krenem ovim stopama –rekao je Milutinović.

Učestvovala su 24 Doma iz različitih krajeva Srbije

Nagradu za najbolji tekst dobio je film „Krug“ Poljoprivredne škole sa Domom učenika iz Svilajnca. Film Doma učenika iz Užica „Ukleta knjiga“ nagrađen je za najbolju režiju , dok je za najbolju montažu nagradu dobio film „Domine“ Doma učenika srednjih škola „Brankovo kolo“ iz Novog Sada. Za kompletan utisak nagrađen je film „Romeo i Julija“ koji je radio Dom učenika iz Užica.

S obzirom na to da se filmovi bave društvenim problemima, dodeljene su i specijalne nagrade. Za najbolju naraciju u filmu nagradu je dobio Ilija Petrović iz Edukativnog centra sa Domom učenika „Dositej Obradović“ iz Subotice. Radi se o filmu „Bez tišine“. Za doprinos u borbi protiv diskriminacije i zalaganje za prihvatanje različitosti nagradu su dobila dva filma: „Slučajni heroj“ Doma učenika srednjih škola iz Vršca i film „Spoznaj sebe pre nego što sudiš drugima“ Poljoprivredne škole sa Domom učenika iz Beograda. Za podsticanje tolerancije i zajedništva nagradu je dobio film „Prihvatanje je videti srcem a ne očima“ koji je radila ustanova iz Vranja, dok je priznanje za produkciju pripalo Domu učenika srednjih škola iz Bosilegrada i to za dva filma: „Generacija C“ i „Posle tame“.

Oba dana prikazavanja filmova izazvala su veliku pažnju mladih ljudi i njihove aplauze, a Dom učenika srednjih škola iz Jagodine za sledeću godinu najavljuje peti, jubilarni festival, koji će, kako kažu iz ustanove, biti po mnogo čemu drugačiji od dosadašnjih.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .