Naslovna // Društvo // Završena obuka iz osnova engleskog jezika za osobe sa invaliditetom u Jagodini

Završena obuka iz osnova engleskog jezika za osobe sa invaliditetom u Jagodini

Program organizovala filijala Nacionalne službe za zapošljavanje iz Jagodine u saradnji sa Akademijom „Oxford“ iz ovog grada i Agencijom „Sveti Sava“ iz Čačka

Polaznici tokom dodele sertifikata za zaposlenima u filijali NSZ u Jagodini

Sertifikate za uspešno završen početni nivo engleskog jezika u sredu, 5. februara, dobilo je šest osoba sa invaliditetom iz Jagodine. Obuku je organizovala filijala Nacionalne službe za zapošljavanje iz Jagodine u saradnji sa Akademijom „Oxford“ iz ovog grada i Agencijom „Sveti Sava“ iz Čačka.

Obuka je počela u krajem novembra prošle godine, a kako bi svih šest osoba sa invaliditetom sa evidencije za zapošljavanje prošlo ovu obuku, Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila je po 35.000 dinara za svakog od polaznika:

-Cilj ovih obuka, koje organizujemo za nezaposlena lica i za osobe sa invaliditetom, jeste da lica steknu neka nova znanja koja će im pomoći da lakše dođu do zaposlenja i da zadovolje zahteve poslodavaca. Kada smo pripremali predlog i kada smo odlučivali koju ćemo obuku realizovati za osobe sa invaliditetom mi smo svakako uzeli u obzir zainteresovanost lica. Takođe, razmotrili smo i zahteve poslodavaca koji se upravo odnose na to da lica imaju neko osnovno znanje engleskog jezika –rekla je Svetlana Mitrović, v.d. direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini.

Osobe koje su pohađale obuku prošle su 80 časova engleskog jezika koji su se održavali tri puta nedeljno. Svi polaznici zadovoljni su stečenim znanjem i programom koji su završili:

-Ovo je jedno predivno iskustvo. Zahvalna sam službi za zapošljavanje i Akademiji „Oxford“ na saradnji i na stečenom znanju. Nadam se da ću ga primeniti u budućnosti, kako zbog posla, tako i u privatnom životu –rekla je Biljana Milojević, jedna od polaznica.

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini je u toku 2019. godine organizovala tri obuke za osobe sa invaliditetom. Informatičku obuku po ECDL standardu uspešno je završilo 12 osoba, šestoro njih je steklo osnovno znanje iz engleskog jezika, a obuku za šivače krajem februara završiće šest osoba sa invaliditetom. Prema rečima uprave Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, planira se da u ovoj godini još 18 osoba sa invaliditetom prođe informatičku obuku. Takođe, iz filijale u Jagodini naveli su da je broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom u 2019. godini smanjen za 19 odsto. Na kraju 2019. godine ih je bilo 474, dok je na kraju 2018. 571 osoba sa invaliditetom bila na evidenciji.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .