Naslovna // Ekonomija // Besplatni SMS sa savetima za poljoprivrednike

Besplatni SMS sa savetima za poljoprivrednike

Ove savete pruža Prognozno izveštajna služba Srbije, a svi zainteresovani mogu potpisati potvrdu za prijem poruka u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Jagodini. Poruke će sadržati kada, čime i zašto se tretiraju biljke i kojim tretmanom

Foto: TV Kopernikus

Poljoprivredni proizvođači iz Pomoravskog okruga imaju mogućnost da im preko SMS poruka na mobilnim telefonima stižu saveti iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja. Cilj je da poljoprivrednicima bude pružena pravovremena i precizna informacija o kretanju bolesti i štetnih organizama, kako bi na vreme preduzeli mere za prevenciju i zaštitu u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu. 

-Mogu da dođu u našu službu da potpišu taj zahtev da primaju besplatne SMS poruke. Naš cilj je da se rade hemijski tretmani kod biljaka baš tamo samo kada je potrebno. Treba samo da se potpiše zahtev, ne možemo da šaljemo poruke sami, moraju proizvođači da se izjasne da to žele. Dobiće preporuku kada, čime i zašto da tretiraju i šta se suzbija tim tretmanom. Preporuke neće dobiti 10 dana ranije, nego nekoliko dana pre tretiranja, kako bi imali dovoljno vremena da kupe preparate i da se pripreme –rekla je Vesna Vulić, koordinator Prognozno izveštajne službe za Pomoravski okrug.

Poljoprivredni proizvođači sve podatke o stanju biljaka, koje stručnjaci prikupe na terenu, mogu da pročitaju na portalu Prognozno-izveštajne službe Srbije. A mogu i da se prijave u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi u Jagodini kako bi dobijali besplatne sms poruke od ove službe. Do sada se za korišćenje ove usluge prijavilo više od 400 poljoprivrednika iz Pomoravskog okruga.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .