Naslovna // Ekonomija // Do kraja godine 30 radnika

Do kraja godine 30 radnika

 

-Novih 30 radnih mesta za opštinu Rekovac mnogo znači tako da smo mi veoma zadovoljni – rekao je predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović uručio je, prošle sedmice, u Rekovcu vlasniku fabrike ,,Cveteks“  Stojanu Cvetojeviću odluku o odobravanju sredstava za obuku 15 nezaposlenih lica koja će raditi u pogonu ove fabrike u Rekovcu. Ovom prilikom fabriku su obišli predstavnici NSZ i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Nacionalna služba za zapošljavanje već dugo sarađuje sa firmom ,,Cveteks“ iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom sportske opreme, i pošto se vlasnik pokazao kao odgovoran poslodavac, odobrena  mu je obuka za 15 nezaposlenih lica koja će raditi u pogonu fabrike u Rekovcu. Nakon obuke, vlasnik fabrike ima obavezu da ih zaposli na neodređeno vreme.

-Ovaj program podrazumeva da se lica dva meseca obučavaju. Za svako lice poslodavac može dobiti subvenciju od 60.000 dinara. Lica imaju naknadu za vreme obuke a imaju pravo i za naknadu za prevoz. Nakon toga želimo im da uđu u kvalitetan radno pravni status i da rade u skladu sa pravilima koja poslodavac potpiše sa NSZ  – rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Program obuke za poznatog poslodavca će u 2017. godini obuhvatiti  preko 1.000 lica širom Srbije, a do sada je njih 250 uključeno u ovaj program.

Fabrika ,,Cveteks“ postoji više od 20 godina. Oko 80 odsto proizvodnje ide u izvoz, najviše u Austriju, Nemačku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Vrednost investicije u Rekovcu je oko 200.000 evra.

-Planiramo da do kraja ove godine imamo oko 35 radnika u ovom pogonu u Rekovcu. A sledeće godine još toliko. Očekujemo da će se afirmisati i program dualnog obrazovanja i prekvalifikacije nezaposlnih. Uz pomoć lokalne samouprave i NSZ mislim da ćemo naše planove da realizujemo  – rekao je vlasnik fabrike Stojan Cvetojević.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević je rekao da se u tom kraju unazad 20 godina nije otvorio ni jedan pogon pa zato ova investicija mnogo znači Rekovcu koja spada u red nerazvijenih opština u Srbiji. Opština je investitoru pružila potpunu logističku podršku.

-Novih 30 radnih mesta za opštinu Rekovac mnogo znači tako da smo mi veoma zadovoljni pre svega zato što postoji dobra saradnja između opštine Rekovac i državne institucije kao što je NSZ. Veoma je bitno da svi zajedno radimo na tome da se broj nezaposlenih ljudi smanji – istakao je Đorđević.

Radnice su zadovoljne i poslom i uslovima rada. One uglavnom već znaju da šiju, mada im je potrebna praksa kako bi još brže i kvalitetnije radile. Kažu da im ovaj posao mnogo znači jer u Rekovcu nemaju gde da se zaposle a većina od njih ima porodicu pa će njihova plata dobro doći kućnom budžetu.

-Za sada je zadovoljavajuće s obzirom na činjenicu da neke imaju iskustvo, neke nemaju. Ali se maksimalno trude da sve obave kako treba. One čine jedan tim koji maksimalno dobro funkcioniše. Mašine su nove, a već imamo i gotove proizvode – rekla je  poslovođa u fabrici Ljiljana Savić.

U planu je da ,,Cveteks“ sledeće godine napravi fabriku od hiljadu kvadrata u Rekovcu. Zemljište u Industrijskoj zoni je obezbedila opština koja će ga i kompletno infrastrukturno opremiti. Planirano je da u toj fabrici u roku od tri do pet godina bude zaposleno oko 150 radnika.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .