´╗┐ Novi Put » Dva scenarija za staklaru : REORGANIZACIJA ILI BANKROTSTVO

Naslovna // Ekonomija // Dva scenarija za staklaru : REORGANIZACIJA ILI BANKROTSTVO

Dva scenarija za staklaru : REORGANIZACIJA ILI BANKROTSTVO

 

Fabrika ─çe nastaviti da radi u smanjenom obimu kako bi se zavr┼íili svi zapo─Źeti i naru─Źeni poslovi

Radnici Srpske fabrike stakla u Para─çinu danas su se okupili ispred ulaza u fabriku kako bi izrazili protest zbog uvo─Ĺenja ste─Źaja nad Staklarom a zatim zatra┼żili od ste─Źajnog upravnika Sa┼íe Jovanovi─ça da im objasni ┼íta ─çe biti sa fabrikom i njihovim radnim mestima.

Privredni sud u Kragujevcu pro┼íle srede je otvorio ste─Źaj nad Srpskom fabrikom stakla u Para─çinu a glavni razlog je neizmirivanje dospelih obaveza u roku od 45 dana. Privredni sud je uveo ste─Źaj na predlog ─Źa─Źanske firma ,,VeksilumÔÇŁ koja od Staklare potra┼żuje vi┼íe od 47 miliona evra. Staklara ima pravo da se ┼żali, ali prema re─Źima ste─Źajnog upravnika Sa┼íe Jovanovi─ça, ┼żalba na re┼íenje Privrednog suda o uvo─Ĺenju ste─Źaja nad Staklarom ne odla┼że izvr┼íenje. Sva prava i ingerencije pre┼íle su na ste─Źajnog upravnika.

-Ste─Źaj se sprovodi u dva pravca. Jedan je plan reorganizacije koji mo┼że da se podnese u roku od 90 dana i poverioci moraju da ga usvoje. U slu─Źaju da niko ne podnese ili ne usvoji plan, sud donosi re┼íenje o bankrotstvu a to zna─Źi prodaja kompletne imovine firme – rekao je Jovanovi─ç obra─çaju─çi se radnicima.

Jovanovi─ç je kazao da ─çe biti sproveden takozvani radni ste─Źaj.

-Po┼íto se ovde radi o gigantu i jedinstvenoj fabrici u Srbiji koja ne sme da stane jer ukoliko stane napravi─çe se ┼íteta od 20-30 miliona evra. Ja sam sudu poslao zahtev da odobri dalju proizvodnju i prodaju. U toku dana posla─çu i zahtev za nabavku sirovina kako bi nastavili sa minimalnim tehnolo┼íkim poslovima u cilju zvr┼íetka zapo─Źetih poslova – kazao je Jovanovi─ç.

On je kazao da fabrika nastavlja da radi u smanjenom obimu. Jovanovi─ç smatra da ─çe vi┼íe od 300 radnika ostati da radi kako bi se zavr┼íili zapo─Źeti poslovi u Staklari. Tek kada se sud saglasi sa brojem radnika i njihovim naknadama, sa svakim pojedina─Źno sklopi─çe se ugovor.

-Ko bude vi┼íak, ima─çe pravo da na birou ostvari naknadu u skladu sa visinom radnog sta┼ża – rekao je Jovanovi─ç ┼íto je izazvalo nezadovoljstvo kod radnika.

Ogor─Źeni radnici su tra┼żili da do─Ĺu nadle┼żni dr┼żavni organi da im objasne za┼íto su ih ostavili bez socijalnog programa.

– Mi smo ih glasali i podr┼żali i sada ┼żelimo da do─Ĺu ovde i preispitaju slu─Źaj Staklare – rekla je jedna od radnica.

            Prema ranijim podacima, Staklara duguje 93 miliona evra, najvi┼íe Srbijagasu i Elektroprivredi. Zbog starih dugova od 627 miliona dinara ra─Źun Staklare je u blokadi od novembra pro┼íle godine.

Para─çinsku staklaru je najpre 2006. kupila bugarska firma “Rubin”, ali, zbog velikih dugova za gas, 2009. je ponovo vra─çena u dr┼żavno vlasni┼ítvo. Tri godine kasnije, Staklaru je privatizovao bugarski biznismen Cvetan Vasilev, da bi, zbog naraslih dugovanja, ve─çinski paket akcija otkupila beogradska firma “CPR impeks”. Fabrika ima 810 zaposlenih.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .