Naslovna // Ekonomija // Dva scenarija za staklaru : REORGANIZACIJA ILI BANKROTSTVO

Dva scenarija za staklaru : REORGANIZACIJA ILI BANKROTSTVO

 

Fabrika će nastaviti da radi u smanjenom obimu kako bi se završili svi započeti i naručeni poslovi

Radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu danas su se okupili ispred ulaza u fabriku kako bi izrazili protest zbog uvođenja stečaja nad Staklarom a zatim zatražili od stečajnog upravnika Saše Jovanovića da im objasni šta će biti sa fabrikom i njihovim radnim mestima.

Privredni sud u Kragujevcu prošle srede je otvorio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu a glavni razlog je neizmirivanje dospelih obaveza u roku od 45 dana. Privredni sud je uveo stečaj na predlog čačanske firma ,,Veksilum” koja od Staklare potražuje više od 47 miliona evra. Staklara ima pravo da se žali, ali prema rečima stečajnog upravnika Saše Jovanovića, žalba na rešenje Privrednog suda o uvođenju stečaja nad Staklarom ne odlaže izvršenje. Sva prava i ingerencije prešle su na stečajnog upravnika.

-Stečaj se sprovodi u dva pravca. Jedan je plan reorganizacije koji može da se podnese u roku od 90 dana i poverioci moraju da ga usvoje. U slučaju da niko ne podnese ili ne usvoji plan, sud donosi rešenje o bankrotstvu a to znači prodaja kompletne imovine firme – rekao je Jovanović obraćajući se radnicima.

Jovanović je kazao da će biti sproveden takozvani radni stečaj.

-Pošto se ovde radi o gigantu i jedinstvenoj fabrici u Srbiji koja ne sme da stane jer ukoliko stane napraviće se šteta od 20-30 miliona evra. Ja sam sudu poslao zahtev da odobri dalju proizvodnju i prodaju. U toku dana poslaću i zahtev za nabavku sirovina kako bi nastavili sa minimalnim tehnološkim poslovima u cilju zvršetka započetih poslova – kazao je Jovanović.

On je kazao da fabrika nastavlja da radi u smanjenom obimu. Jovanović smatra da će više od 300 radnika ostati da radi kako bi se završili započeti poslovi u Staklari. Tek kada se sud saglasi sa brojem radnika i njihovim naknadama, sa svakim pojedinačno sklopiće se ugovor.

-Ko bude višak, imaće pravo da na birou ostvari naknadu u skladu sa visinom radnog staža – rekao je Jovanović što je izazvalo nezadovoljstvo kod radnika.

Ogorčeni radnici su tražili da dođu nadležni državni organi da im objasne zašto su ih ostavili bez socijalnog programa.

– Mi smo ih glasali i podržali i sada želimo da dođu ovde i preispitaju slučaj Staklare – rekla je jedna od radnica.

            Prema ranijim podacima, Staklara duguje 93 miliona evra, najviše Srbijagasu i Elektroprivredi. Zbog starih dugova od 627 miliona dinara račun Staklare je u blokadi od novembra prošle godine.

Paraćinsku staklaru je najpre 2006. kupila bugarska firma “Rubin”, ali, zbog velikih dugova za gas, 2009. je ponovo vraćena u državno vlasništvo. Tri godine kasnije, Staklaru je privatizovao bugarski biznismen Cvetan Vasilev, da bi, zbog naraslih dugovanja, većinski paket akcija otkupila beogradska firma “CPR impeks”. Fabrika ima 810 zaposlenih.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .