Naslovna // Ekonomija // Evropska unija pomaže obnovu mikro i malih biznisa u Svilajncu

Evropska unija pomaže obnovu mikro i malih biznisa u Svilajncu

 

 

U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područijima u Srbiji, nemačka organizacija Help je potpisala ugovore o donaciji sa 37 korisnika pomoći obnove dohodovnih aktivnosti, odnosno mikro i malih biznisa u Svilajncu. Grantovi su dodeljeni na osnovu broja prijavljenih radnika.
U Skupštini opštine Svilajnac proslog utorka je 37 privrednika, vlasnika malih i srednjih preduzeća u opštini, potpisalo ugovor o donaciji u mašinama i opremi od Humanitarne organizacije “Help – Hilfe zur Selbsthilfe “, koju finansira Evropska unija. Reč je o donaciji od 155.000 evra, od kojih će 22 privrednika dobiti po 5.000, a 15 po 3.000 evra.
Potpisivanju ugovora prisustovali su predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, direktor Kancelarije Help – Hilfe u Srbiji Aleksandra Brkić i viši saradnik te kancelarije Predrag Erdoglija.
-Od majskih poplava 2014.godine,pa sve do danas, mi smo dobili znatna sredstva pomoši od Evropske unije, i ovo je prilika da im se još jednom zahvalim na tome, rekao je Predrag Milanović, predsednik optine Svilajnac. Da je nije bilo sigurno Svilajnac danas nebi bio kakav je sada i mnogi građani ne bi mogli da se vrate svojim domovima i žive u njima. Organizacija Help je radila u dve faze. Prva je već završena, i odnosila se na pomoć za 88 domaćinstva i obnovu njihovih gazdinstava kao i izgradnju 11 kuća. U ovoj drugoj fazi, 37 privrednika dobijaju mašine i opremu koja je bila uništena u poplavi a u planu je da se još 56 kuća obnovi sa donacijama EU, napomenuo je Milanović.
Prema njegovim rečima, u Svilajnac je više od 95 odsto donacija došlo iz sredstava EU kroz različite programe.
Mi očekujemo nastavak saradnje sa EU, očekujemo početak radova na regulaciji reke Resave, za šta je EU obezbedila 2.700.000 evra kao i pomoć u izgradnji Romskog naselja u Svilajncu, zaključio je Milanović.
Direktor Kancelarije “Help” za Srbiju Aleksandra Brkić, izjavila je u Svilajncu da je ta nemačka nevladina organizacija, od 1999.godine, koliko je u Srbiji, realizovala projekte u vrednosti 40 miliona evra. Donacija koja se odnosi na drugu fazu pomoći Svilajncu vredna je 155.000 evra,I biće iskorišćena za nabavku mašina i opreme, koju im je uništila polava u maju 2014.godine.
-Ovo je projekat koji finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova. Grantovi se dodeljuju na osnovu broja prijavljenih radnika, pa će tako firme do dva zaposlena dobiti po 3000 evra pomoći a a za mikro i male biznise od tri i više zaposlenih grantovi će iznositi pet hiljada evra, objasnila je Brkić.
Oprema će stići za oko mesec dana, napomenuo je viši saradnik “Help”kancelarije u Srbiji, Predrag Erdoglija.
T.M.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .