Naslovna // Ekonomija // Marija Milosavljević iz Jagodine: Inspirativan primer za buduće preduzetnike

Marija Milosavljević iz Jagodine: Inspirativan primer za buduće preduzetnike

„Najteži trenutak je kada je trebalo da pređem iz nečeg sigurnog u nešto nestabilno i novo“ rekla je Marija, bivši radnik u banci, sada vlasnik svog servisa za pranje i peglanje u Jagodini koji je otvorila uz finansijsku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Jagodini

Svetlana Mitrović i Marija Milosavljević: Foto TV Kopernikus

Marija Milosavljević iz Jagodine odlučila se da posle 12 godina rada u bankarstvu promeni svoje zanimanje. Ona već godinu i po dana uspešno vodi svoj Servis za pranje i peglanje „Peglica“ u Jagodini, koji je pokrenula zahvaljujući finansijskoj pomoći od 250 hiljada dinara Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Jagodini, a koja je namenjena licima koja žele da pokrenu sopstveni posao. U početku, mnogi nisu u potpunosti podržali ideju da napusti siguran posao posle toliko godina.

-Smatrali su da nije pravi trenutak za tako nešto ili su mi govorili „Da to valja, sigurno bi već to neko pokrenuo“. Možda su me najviše podstakle te subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Bilo ko iz radnog odnosa teško da će uštedeti ozbiljan kapital za osnivanje nekog posla, tako da mi je umnogome pomogla ova subvencija –rekla je Marija.

Podnošenje dokumentacije nije komplikovano kao što mnogi misle, a Marija je istakla da svojim primerom želi da ohrabri sve koji se plaše upuštanja u nešto novo.

-Najteži trenutak je bio kada je trebalo da dam otkaz, kada iz nečeg stabilnog i sigurno odlazimo na neki nestabilniji teren. Međutim, trebalo bi da pođemo logikom da ukoliko budemo davali kvalitet i stvarno želeli to – to će raditi. Ukoliko budemo želeli da se razvijemo, to je sve do nas, a ne do drugih. Ja sam kod sebe prepoznala te neke preduzetničke sposobnosti i da bi ovo možda doprinelo i meni, mojoj porodici, mom gradu, koji do tog momenta nije imao ovako nešto. Ovo nije posao od kog možemo da imamo avione i kamione, ali je posao od kog možemo da zaradimo pristojnu platu u svakom slučaju –istakla je ona.

Foto: TV Kopernikus

Ove godine u Pomoravskom okrugu 109 osoba pokrenulo je privatni posao. Od te brojke, četvoro je romske nacionalnosti, a četvoro čine osobe sa invaliditetom. Više od 50 posto onih koji su iskoristili ovaj program su žene, a spektar poslova za koje se odlučuju je raznovrstan.

-Činjenica je da svake godine veliki broj nezaposlenih zainteresovan za vođenje sopstvenog biznisa. Analiza nam govori da je preko 60 posto preduzetničkih radnji, koje su osnovane uz našu finansijsku podršku, i dalje aktivno. Ovaj program samozapošljavanja jedna je od mera aktivne politike zapošljavanja koja daje dobre rezultate i koja ima dugoročan efekat. Nama je najveće zadovoljstvo kada neko koga ste podržali da pokrene svoj posao postane poslodavac koji vam sutradan dođe radi zapošljavanja novih radnika –rekla je Svetlana Mitrović, v.d. direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Jagodini. 

Marija je zadovoljna dosadašnjim radom i dodala je da bi volela da u sklopu posla kojim se bavi pokrene i hemijsko čišćenje. Iz Filijale u Jagodini istakli su da će i dalje nastaviti sa pružanjem podrške potencijalnim preduzetnicima, jer smatraju da se tako na najbolji način doprinosi smanjenju nezaposlenosti.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .