Naslovna // Ekonomija // Novi program obuke Filijale NSZ u Jagodini

Novi program obuke Filijale NSZ u Jagodini

Javni poziv za privatne poslodavce počeo je 17. jula i traje do 29. novembra. Filijala pokriva deo troškova obuke, a cilj je unapređivanje kompetencija i nedostajućih znanja kod zaposlenih lica

Dušan Živanović,
načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke

Nacionalna služba za zapošljavanje u Jagodini raspisala je 17. jula javni poziv za učešće u finansiranju programa koji se odnosi na realizaciju obuke već zaposlenih lica u 2019. godini kod privatnih poslodavaca. Program se realizuje kako bi zaposleno lice steklo dodatna znanja i veštine na mestu gde već radi, sa ciljem unapređivanja sopstvenih kompetencija i nedostajućih znanja.

Program je namenjen privatnim poslodavcima koji u poslednje dve godine redovno isplaćuju poreze i doprinose i koji imaju lica koja su zaposlena kod njih na neodređeno vreme duže od šest meseci:

-Vrste obuka koje mogu da se sprovode su obuke sa posebnim ili opštim usavršavanjem. Posebno usavršavanje bi značilo da zaposleni kod poslodavca steknu dodatne veštine i znanja koja su delimično prenosiva na druge privredne subjekte i druge delatnosti. Pod opštim usavršavanjem bi se smatralo sticanje dodatnih znanja i veština koje bi bile primenljive i za druge privredne subjekte, kao i za druge delatnosti –rekao je Dušan Živanović, načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke.

Poslodavac bi trebalo da plati licenciranom izvođaču obuke, a Nacionalna služba za zapošljavanje bi pokrila jedan deo troškova:

-Taj deo troškova koji mi pokrivamo može biti za ovo posebno usavršavanje, do 25 posto ukupnih opravdanih troškova obuke ili najviše do 100.000 dinara. Za opšte usavršavanje je do 60 posto  ukupnih troškova obuke ili najviše do 100.000 dinara. Što se broja zaposlenih tiče, čiju obuku možemo da finansiramo, situacija je sledeća: ako poslodavac ima do petoro zaposlenih, možemo učestvovati u finansiranju jednog zaposlenog. Ako ima od 6 do 14 zaposlenih, možemo dvoje njih, a ako ima preko 15 njih, onda je to 20 posto od ukupnog broja zaposlenih –rekao je Živanović.

Iz filijale u Jagodini napominju da se radi o interesantnom programu jer su privatni poslodavci već bili zainteresovani za ovakve vrste subvencija. Ugovorna obaveza prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje bila bi da lice koje je obučavano bude zadržano na istom radnom mestu dve godine posle završetka obuke. Javni poziv traje do 29. novembra.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .