Naslovna // Ekonomija // Od uređenja grada do dovođenja investitora

Od uređenja grada do dovođenja investitora

 

 

DIREKTOR DIREKCIJE ZA IZGRADNJU ĆUPRIJE DEJAN RISTIĆ O AKTIVNOSTIMA OVOG JAVNOG PREDUZEĆA

park1
Rukovodstvo grada paralelno radi na dovođenju investitora i sređivanju opštine kako bi se stvorio ambijent za bolji život građana
Najvažniji cilj opštinskog rukovodstva Ćuprije je dovođenje stranih i domaćih investitora, kaže direktor Direkcije za izgradnju Ćuprije Dejan Ristić.
– U toku je završna faza izgradnje Industrijske zone. Opremamo oko 16 hektara Indistrijske zone koja će imati struju, kanalizaciju, gas i vodu, znači imaće kompletnu komunalnu infradstrukturu. Paralelno radimo i energetsko opremanje Industrijske zone, u saradnji sa Elektrodistribucijom kako bi budući investitori mogli nesmetano da proizvode. Ostaje nam još druga faza uređenja Industrijske zone a to je asfaltiranje 400 metara na delu gde su bili sporni imovinski odnosi. To smo regulisali, uradili projekat i konkurisali kod Ministarstva privrede. Odobrena su nam sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara i u narednom periodu ćemo to realizovati. Nakon realizacije te druge faze i priključivanja sa regionalnog puta Ćuprija Paraćin, zaokružićemo jednu fazu opremanja Industrijske zone. Tu smo izdvojili dve parcele od po dva hekartara za nemačku kompaniju Trak lajt. Zbog promene vlasničke strukture početak izgradnje fabrike je pomeren za 2017. godinu ali prema najnovijim najavama iz Trak lajta, oni bi krenuli za dva meseca sa realizacijom tog projekata. To je dobra vest, ne samo za građane Ćuprije, već i za celo Pomoravlje. To je ozbilja projekat jer će u provj fazi posao dobiti 500 ljudi. Možda će krenuti proizvodnju u izjamljenoj hali a onda će početi da grade fabriku – rekao je Ristić za Novi put.dejan ristic keksi
Opština Ćuprija kupila je prošle godine halu i upravnu zgradu nekadašnje štamparije Mladost u stečaju, kako bi ih ponudila budućim investitorima. Predsednik opštine Ninoslav Erić tada je istakao da svaki investitor koji dodje u Ćupriju traži već gotovu halu gde će smestiti proizvodne pogone do izgradnje fabrike.
-U blizini hale nalazi se i Industrijska zona, što će nam omogućiti privlačenje stranih investitora i zapošljavanje ljudi što je naš cilj – rekao je tada Erić.
Turska kompanija CCM moda je na licitaciji zakupila halu i uskoro sledi potpisivanje ugovora.
– Reč je o kompaniji iz oblasti tekstilne industrije koja šije konfekciju za izvoz. U toku je finalizacija dogovora. Turski investitor će u hali od oko 2.000 kvadrata pokrenuti proizvodnju. Naša obaveza je da saniramo taj objekat koji je propadao za proteklih desetak godina. Sanirali smo podove, trafo stanicu, krov. Za oko dva do tri meseca nadam se da će krenuti sa proizvodnjom, a bio je i konkurs za prijem 250 radnika – objasnio je Ristić.
Nedavno je Ćupriju posetila i delegacije austrijske kompanije ,,Cumtobel“ zajedno sa predstavniciima Vlade Srbije i Agencije za razvoj. Ova kompanija bavi se proizvodnjom javne rasvete i veoma je zainteresovana za ulaganje u Ćupriji, a pregovori su u toku.park u centru 2
– Opštinsko rukovodstvo, na čelu sa predsednikom opštine Ninoslavom Erićem je poslednjih meseci inteziviralo dovođenje investitora. Vrlo je aktivna komunikacija sa potencijalnim investitorima i Vladom Srbije. Trebalo je stvoriti preduslove za dovođenje investitora i mi smo to uradili. Treba reći da je sadašnje rukovodstvo na polovini prošlog mandata došlo na vlast i za dve i po godine smo uspeli da ni od čega napravimo nešto. Nismo imali Industrijsku zonu, ni projekat, samo dobru volju. Uspeli smo da napravimo Industrijsku zonu koja je zanimljiva mnogim investitoroima. Geografski položaj je dobar. Mi smo na 100 km od Niša i 130 od Beograda, u srcu Srbije, na koridoru 10. Nije mi jasno kako se neko nije do sada time bavio. Ali mi nećemo da gledamo unazda, samo napred jer imamo svoj cilj i upešno idemo ka realizaciji tog cilja. Nadam se da ćemo do kraja godine imati konretne rezualtate a biće ih i do kraja leta – ocenio je Ristić.park u centru
Rukovodstvo grada paralelno radi na dovođenju investitora i sređivanju opštine kako bi se stvorio ambijent za bolji život građana. U redovne poslove Direkcije za izgradnju Ćuprije, između ostalog, spada asfaltiranje ulica u gradu i selima, kao i uređenje parkovskih površina. Ćuprija, u samom jezgru grada, ima tri lepa parka koja su poslednjih nekoliko meseci dobila novi i lepši izgled. Park u centru grada, park kod Prve mesne zajednice i Moravski park, ne samo da su ,,pluća grada“ već i prava mesta za odmor starijih sugrađana i mesto za igru onih najmlađih.
Park kod Prve mesne zajednice nalazi se stotinak metara od centra grada. Nije imao rasvetu, klupe, pešačke staze, ni kante za smeće. Sada ovaj park sasvim drzgačije izgleda. Uređen je i prilagođen i mališanima, koji ovde sada mogu da se igraju i starijim osobama, koji u hladovini drveća mogu da se odmore. Park je osvetljen, napravljene su pešačke staze, posađena je nova trava, a zasađeno je i cveće kako bi se ulepšao ceo taj ambijent.
-Neka naša vizija je da zgrada Prve mesne zajednice koja se nalazi preko puta parka, možda ne ove ali zato naredne godine, preraste u Kuću za venčanja. Ceo taj ambijent smo tako zamislili. Napravili smo parking između parka i Prve mesne zajednice. Park se i oprema u tom duhu slavljai venčanja. Kada završimo rekonstrukciju zgrade imaćemo jednu funkcinalnu celinu prigodnu za venčanja. Sada se venčanja obavljaju u zgradi opštine što otežava rad opštinskih službi tako da će Kuća za venčanja rešiti taj problem – kazao je Ristić.industrijska zona
Park u centru grada je, kako kaže direktor Direkcije, bogatstvo koje nije dolazilo do izražaja, sve do pre dve godine kada je novo rukovodstvo grada pokrenulo inicijativu da se park sredi. Napravljene su staze, postavljene klupe, zasađena je trava koja se putem podzemnih prskalica redovno navodnjava, dečije igralište u obliku broda, sa ljuljaškama i toboganima privlači mališane, a u planu je da se napravi i teren za šah za penzionere. Ćuprija bi uskoro mogla da dobije i lepo uređen kej pored reke Ravanice.
Moravski park je takođe lepo uređen. Ljubitelji reke mogu da sednu na klupe i u hladovini drveća posmatraju Veliku Moravu. U parku se nalazi još jedno dečije igralište, a preko puta takozvana plaža gde je nedavno održan veliki međunarodni moto skup. Moravski park je i mesto gde se održava sve popularnija ćuprijska manifestacija Crevarijada, koja je biti organizovana krajem avgusta.
– Centar smo sredili a sada smo krenuli ka zonama škola. Napravljena je i pešačka staza oko Zelene pijace. Do sada su se pešaci kretlai po kolovozu što nije bezbedno. Završeno je oko 700 metara staze na Bulevaru. Tu se kreću kamioni i šleperi tako da će zahvaljujućis stazi pešaci i deca biti bezbedni – ističe Ristić.
Kada su u pitanju sela u ćuprijskoj opštini, juna je fokus dat na sređivanje puteva za žetvu.
– Na potezu između Paraćina i Ćuprije imamo velike površine pod žitom i tu smo sredili puteve. U toku je izrada projekta za Dom kulture u Supskoj. Naišli smo na neke spomenike iz Drugog svetskog rata i to je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika što nas malo usporava. Ali imamo dinamiku. Nadam se da ćemo do kraja godine uraditi prvu fazu a to je rušenje jer već postoji stari objekat koji je nebezbedan i sklon padu. To treba da srušimo i krenemo sa izgradnjom novog doma koji je potreban meštanima Supske – istakao je Ristić.
I u drugim selima se radilo tokom proleća i leta.
– Uređivali smo centar u nekoliko sela. Napravili smo projekte i za asfaltiranje ulica u selima. Asfaltiranje uglavnom radimo u septembru i oktobru tako da ovaj period koristimo za izradu projekata. Asfaltiraćemo one deonice puteva koje su plod dogovora predsednika opštine Erića sa meštanima tih sela. Mi smo uveli praksu da prilikom izrade budžeta obiđemo sva sela i da sa meštanima razgovaramo, po potrebi i više puta, i da se dogovorimo šta je to što njima treba. Jer meštani najbolje znaju šta njima treba. To do sada nije bilo tako. Tu uvek bude previše želja i zahteva ali uvek izvršimo selekciju u skladu sa mogućnostima budžeta. Trudimo se da uređujemo sva sela a ne da akcenat stavimo samo na jedno. Na taj način naš skromni budžet usmerili smo na više sela – rekao je na kraju razgovora direktor Direkcije za izgradnju Dejan Ristić.
J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .