Naslovna // Ekonomija // Održana prezentacija o upravljanju životinjskog otpada u Rekovcu

Održana prezentacija o upravljanju životinjskog otpada u Rekovcu

„Nedostaju objekti gde bi se otpaci sakupljali na regionalnom i međuopštinskom nivou“ rekao je Dejan Maksimović iz Ekološko centra „Stanište“. Održavanje prezentacije u Kaleniću tokom 52. levačkog Sabora, podržao je i Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja, čije je sedište u Jagodini.

Foto: TV Kopernikus

Edukativna prezentacija o pravilnom upravljanju životinjskog otpada održana je prošle nedelje, 31. jula, tokom trajanja 52. levačkog Sabora, u Kaleniću. Organizovali su je Udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ i Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca.

Životinjski otpad uglavnom završava u prirodi, umesto u objektima predviđenim za to, ali statistika kaže da poljoprivredni proizvođači u to nisu previše upućeni. Cilj ove prezentacije bio je da ih informiše, a prema rečima organizatora, radi se o velikom problemu sa kojim se stočarstvo i poljoprivreda suočavaju.

-Ono što nedostaje jeste mreža međuobjekata gde bi se uginule životinje, otpaci od klanja i ostali ti sporedni proizvodi sakupljali na regionalnom ili međuopštinskom nivou, gde bi se privremeno, određeno vreme čuvali dok se nakupi ekonomski isplativa količina da bi se odneli u kafileriju na preradu. Naši kapaciteti za preradu jesu dovoljni, imamo kafilerije koje mogu to da urade, međutim glavni problem je kako sakupiti iz svakog domaćinstva. Ovaj problem se može rešiti izgradnjom ovih sistema među objekata. Treba da ih bude između 16 i 18. U Srbiji postoje tri, a u funkciji su dva –rekao je Dejan Maksimović iz Ekološkog centra „Stanište“ u Vršcu.

Izgradnjom namenskih objekata, rešili bi se mnogobrojni problemi, rekao je Maksimović.

-Smanjuje se rizik od bolesti kako ljudi, tako i životinja, to je zoonoza. Problem može da se sagleda i sa ekonomskog stanovišta, zato što su sporedni proizvodi biomasa koja je vrlo kvalitetna i od nje mogu da se naprave proizvodi koji se mogu upotrebiti. Proizvođači mogu dobiti različite vrste sertifikata i unaprediti svoju proizvodnju ukoliko imaju rešeno pitanje upravljanja spornim proizvodima. Tu je, naravno, i pitanje zaštite životne sredine –istakao je on.

Foto: TV Kopernikus

Podršku „Mladim poljoprivrednicima Srbije“ i Ekološkom centru „Stanište“ iz Vršca u realizaciji ove prezentacije pružio je i Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja, čije je sedište u Jagodini. Savez, koji je osnovan 1955. godine i koji je do sada formirao 62 zadruge, takođe se predstavio posetiocima na 52. levačkom saboru.

-Najaktuelnije je održati te asocijacije i formirati nove, zbog same primarne poljoprivredne proizvodnje. To je osnovni činilac i faktor održivog ruralnog razvoja. Onda dobijamo i demografsku strukturu, turističke pojmove razvijamo na ruralnom području, ako imamo razvijeno zadrugarstvo i razvijenu primarnu poljoprivrednu proizvodnju –rekao je Dobrivoje Bata Popović, predsednik Skupštine Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja.

Iz Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja istakli su da imaju veliku podršku grada Jagodine u svom radu. Dodali su i da im je cilj da u nastupajućem periodu ojačaju saradnju sa lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama kroz povezivanje poljoprivrednih proizvođača i osnivanje većeg broja zadruga.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .