Naslovna // Ekonomija // Počela isplata socijalnog programa

Počela isplata socijalnog programa

 

 

 

fks

 

 

U ponedeljak je počela isplata socijalnog programa za radnike Fabrike kablova. Za socijalni program se izjasnilo nešto preko osamsto radnika i oni će dobiti 200 evra po godini staža. Rukovodstvo fabrike smatra da će se broj radnika možda i smanjiti, jer ima i onih koji još uvek razmišljaju da li da uzmu socijalni program ili odustanu od njega.
Prema rečima direktora Fabrike kablova mr Ratka Vučurovića ima dosta radnika kojima nedostaje par godina do penzije i da je razumljivo što su se odlučili za socijalni program.
-Nešto preko osamsto radnika je pisalo socijalni program, među njima je dosta onih koji imaju još par godina do penzije, međutim ima i onih koji još uvek imaju nedoumicu da li da uzmu socijalni program i ako su ga pisali, tako da taj broj može da bude i manji. Oko trista pedeset radnika nije pisalo socijalni program, u toku je sprovođenje reorganizacije proizvodnih procesa. Konačnu odluku o Unapred pripremljenom planu organizacije ( UPPR ) imaćemo za dva do tri meseca. Isplata socijalnog programa je počela u ponedeljak, 8.avgusta i tajaće do 30.avgusta po unapred utvrđenom planu i redosledu, upravo iz razloga da bi se proizvodnja odvijala nesmetano, u skladu sa reorganizacijom koju smo napravili. Inače, imamo porudžbine i interesovanje za naše kablove iz Rusije, Mađarske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i još nekih bivših jugoslovenskih republika”, rekao je Vučurović za ,,Novi put”.
Glavna mera UPPR-a je konverzija potraživanja u akcije,a prateća mera je socijalni program. Prema Vučurovićevim rečima u slučaju Fabrike kablova znači da se potraživanja poverioca, a to je u ovom slučaju država, pretvaraju u akcije, a država postaje većinski vlasnik Fabrike kablova, što predstavlja veliku prednost, jer dolazi do rasterećenja od dugova i mogućnosti da se uzimaju krediti što do sada nije bilo moguće. Takođe, Fabrika kablova će moći da uzima i razne garancije i tako ispunjava uslove na tenderima.
Cilj UPPr-a je da preduzeće pozitivno posluje, da kao takvo postane atraktivno za nekog budućeg kupca i da se konačno izvrši privatizacija.

Lj.V.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .