Naslovna // Ekonomija // Podsticajne mere za poljoprivrednike u Rekovcu i Despotovcu

Podsticajne mere za poljoprivrednike u Rekovcu i Despotovcu

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem veb sajta udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs ili putem telefona 060 3063064

Udruženje građana „Mladi poljoprivrednici Srbije“ realizuje projekat pod nazivom „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“. 

Cilj projekta je unapređivanje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu kroz uvođenje procedura i modela uključivanja poljoprivrednika, zadruga i udruženja u kreiranje programa mera. Iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače iz Despotovca i Rekovca da konkurišu za neku od aktuelnih mera koje se finansiraju u 2021. godini.

Aktuelne mere u opštini Despotovac su: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite čija je visina od 50 do 200 hiljada dinara, kao i matičenje stoke gde se vrši 50% povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 2000 dinara po grlu goveda i 700 dinara po grlu koza i ovaca. Tu su i mere namenjene za ostavljenu žensku telad u 2021. godini. Tu se vrši 60% povraćaja za nabavku hrane i veterinarske usluge, sa maksimalnim iznosom od 20 hiljada dinara po grlu. Za veštačko osemenjivanje, vrši se 50% povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 1500 dinara po grlu.

U opštini Rekovac, aktuelne su sledeće mere: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite ukoliko je visina kredita između 50 i 500 hiljada dinara. Tu je i analiza zemljišta gde se vrši 100% povraćaja u vrednosti plaćene analize. Kada je u pitanju oprema za mužu, vrši se 50% povraćaja vrednosti robe bez PDV-a, a mogu da se prijave poljoprivrednici koji poseduju do 19 muznih krava. Za podizanje novih ili obnavljanje postojećih zasada voćaka, hmelja i vinove loze (sadni materijal), vraća se 50% od vrednosti investicije bez PDV-a. Za nabavku konstrukcije za plastenike za proizvodnju voća, povrća, cveća i rasadničku proizvodnju, vraća se 50% od vrednosti investicije bez PDV-a. Ista količina povraćaja je i za meru koja se tiče nabavke sistema za navodnjavanje „kap po kap“, za nabavku trogodišnje malč folije za jagode, kao i za nabavku opreme za pčelarstvo. U ovom slučaju, za nabavku najmanje pet, a najviše 20 košnica.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem veb sajta udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs ili putem telefona 060 306 306 4. O aktuelnim konkursima, svi zainteresovani mogu se informisati na info pultu u svojoj opštini ili direktno kod savetnika za poljoprivredu. 

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .