Naslovna // Ekonomija // Saveti stručnjaka: Kakav treba da bude tretman zemljišta pred zimsko oranje?

Saveti stručnjaka: Kakav treba da bude tretman zemljišta pred zimsko oranje?

Svi poljoprivrednici koji žele visoke prinose, trebalo bi da urade analizu zemljišta i tretman u skladu sa dobijenim rezultatima

Foto: TV Kopernikus

Poljoprivrednici uveliko rade jesenje duboko oranje za povrtarske kulture, a one su vrlo zahtevne po pitanju organske materije iz stajnjaka koji je u deficitu, navode iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini. Radi se i popravka PH vrednosti zemljišta, te ukoliko je kiselo – onda se stajnjak zaorava zajedno sa krečnjakom ili mineralnim đubrivima.

-Kod nas se radi sa mineralnim đubrivima koja sadrže povećani, izraženi sadržaj fosfora koji je kod nas, u našim zemljištima na teritoriji Pomoravskog okruga, malo u deficitu. Zimsko oranje izvodi se na 30 – 35 santimetara, u zavisnosti od mehanizacije. Jako je bitno da kažem da na većini parcela u Pomoravskom okrugu, gde se iste kulture gaje godinama, treba obratiti pažnju na plodored, jer smo videli gde se duži niz godina gaje krompir ili paprika da tu dođe do pojave nekih sličnih bolesti za te vrste, za solanace. Te biljke su iste porodice i ne bi trebalo da se gaje –rekao je Dragan Mijušković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

S obzirom na to da dolazi do zbijanja i zabarivanja zemljišta, kada se često upotrebljavaju mineralna vodotopiva đubriva, iz Poljoprivredno savetodavne i stručne i službe u Jagodini ističu da bi bilo poželjno da se na svake četiri godine razbije plužni đon. Prema njihovim rečima, biljke na taj način lakše usvajaju hranu, a prinosi su daleko veći i boljeg kvaliteta. 

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .