Naslovna // Ekonomija // Srbija ima kvalitetnu radnu snagu

Srbija ima kvalitetnu radnu snagu

 

 

U JAGODINI SINDIKALCI GOVORILI O MATERIJALNOM POLOŽAJU ZAPOSLENIH

 

 

U Srbiji nije zaživeo socijalni dijalog: sednica sindikata

U Srbiji nije zaživeo socijalni dijalog: sednica sindikata

Kada je reč o radnicima, zapošljavanju i platama u Srbiji, situacija nije ni malo optimistična, kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović
U Jagodini je održana sednica Veća saveza samostalnih sindikata Srbije za Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga na kojoj je bilo reči o materijalnom položaju zaposlenih, gubitku posla, perspektivama za novo zapošljavanje i uslovima pod kojima rade zaposleni kod stranih investitora u Srbiji.
Kada je reč o radnicima, zapošljavanju i platama u Srbiji, situacija nije ni malo optimistična, kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
– Radnici u Srbiji uglavnom rade za minimalac koji se nije menjao poslednjih godina i sindikat nešto mora da uradi po tom pitanju. Hoćemo da napravimo analizu trenutnog stanja, da nas ova vlada, a i svaka druga, ne propagira kao jeftinu radnu snagu već kao kvalitetnu radnu snagu jer mi to jesmo i mi to zaslužujemo. Hoćemo da vidimo kakva je dalja perspektiva zapošljavanja, ne samo kada su u pitanju strane investicije već šta možemo da uradimo iz realnih izvora i iz domaće proizvodnje i kako možemo da očuvamo domaću privredu – kazao je Mihajlović.
U sindikatu prognozoraju da će do kraja godine još radnika ostati bez posla.
– Imamo još jedan talas nezaposlenih i očekujemo da će se intezivirati do kraja ove godine jer dosta firmi, koje su pretendenti na stečaj a radi se o velikim sistemima koji su ostali iz prethodnog perioda, imaju UPPR koji se završava. Mali broj tih firmi će naći rešenje i nastaviti proizvodnju i mi očekujemo da će doći do još jednog talasa otpuštanja i to ne mladih ljudi nego onih koji će vrlo teško naći novo zaposlenje jer nisu atraktivni za poslodavca. Sa druge strane očekujemo da ćemo i u javnom sektoru imati još jedan talas od oko 10.000 radnika koji će biti višak – kazao je Mihajlović.
Mihajlović smatra da se u Srbiji još uvek ne shvata prava uloga sindikara i da još uvek nije zaživeo pravi socijalni dijalog. Sindikalci žele da rešenje problema zatraže u dogovoru sa vladom i poslodavcima, ali najavljuju, ako bude bilo potrebe, i proteste na ulicama i u preduzećima.
J.L.
U Srbiji nije zaživeo socijalni dijalog: sednica sindikata

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .