Naslovna // Ekonomija // U termoelektrani “Morava” bice premašen plan proizvodnje

U termoelektrani “Morava” bice premašen plan proizvodnje

Termoelektrana ,,Morava” u stalnom radu Elektroprivrede Srbije. – Planovi da se topla voda, koja odlazi u reku, koristi za toplifikaciju Svilajnca i okolnih opština, ističe Marija Stevanović

U zimskom periodu radi zagrevanja radnih prostorija i stanova potrošnja struje biće znatno povećana. To znači da će termo i hidro elektrane raditi povećnim kapacitetom. Veliki doprinos stabilnom snabdevanju strujom daje svilajnačka Termoelektrana „Morava”, sa 125 megavata.

Termoelktrana ,,Morava” polako završava ovu godinu sa planiranom proizvodnjom. Očekuje se i da će premašiti plan a biće spremna za predstojeći zimski period. Uspešno je završen godišnji remont.
– Radićemo i u narednoj godini bez zastoja, na zadovoljstvo kako naših radnika tako i potrošača električne energije. U narednom periodu pripremamo studio izvodljivosti za toplifikaciju Svilajnca i okolnih opština: Despotovca, Žabara, Lapova i Batočine toplom vodom koja sada odlazi u reku, ističe Marija Stevanović, direktor Termoelktrane ,,Morava”.

Inače, svakodnevno, prema rečima direktorke Stevanović, dolazi dovoljna količina uglja i trenuto je na depou 190 hiljada tona što će biti dovoljno za dugogodišnji rad elektrane ,,Morava”. Ova termoelektrana se snabdeva ugljem iz Kolubare, čiji ugalj odlično koriste četiri mlina, a dva mlina ugalj koriste iz Resavice.

– Mesečna proizvodnja električne energije je preko 700 hiljada megavata, što je odlična dopuna za elektroprivredni sistem Srbije. Ova termoelektrana je planirana kao rezervna ali vremenom je počela da radi svakodnevno i zato je veća količina proizvedene energije ali i veća odgovornost nas koji radimo u ovom objektu. TE ,,Morava” uspešno obavlja ulogu redovnog snabdevača električne energije, kaže Mirjana Stevanović.

Ukoliko 2015. godine bude obavljen kapitalni remont kako je planirano, biće potrebno 20 miliona evra za investiranje ali će zato dugi niz godina TE ,,Morava” raditi uspešno i kvalitetno.

TE ,,Morava” ima 150 radnika u samoj termoelektrani, zatim 110 u Procentru kao jednoj od ćerki ove firme i 40 do 50 radnika koji rade na tehničkom održavanju u ovom objektu.

– TE ,,Morava” bi funkcionisala i sa oko 300 ljudi dnevno i one koji odlaze u penziju će morati da zamene novi radnici. Ovo je minimalno optimalan broj radnika i neohodan za uspešan rad ovog objekta, kaže na kraju Mirjana Stevanović.

Želja TE ,,Morava” je da ispuni odgovorne zadatke. U ovom kolektivu nikada nije bilo zastaja a neće biti ni ubuduće uz zalaganje svih zaposlenih.

R. Ugrnić
Foto: Ž. Pantić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .