Naslovna // Ekonomija // Ugovori za 500 jamskih radnika

Ugovori za 500 jamskih radnika

 

 

 

NAKON SASTANKA RUKOVODSTVA I SINDIKATA ,,RESAVICE“ I NADLEŽNOG MINISTARSTVA

Resavica
– Od tih jamskih radnika zavisi proces proizvodnje u rudnicima tako da neće biti problema oko produženja njihovih ugovora – rekao je predsednik sindikata ,,Resavice“ Nebojša Milenković
Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja ,,Resavica“ produžiće ugovore o radu sa oko 500 jamskih radnika u devet rudnika ovog preduzeća.
Predsednik sindikata ,,Resavice“ Nebojša Milenković kaže da je ovo dogovoreno na sastanku sindikata i rukovodstva sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.
– Tema sastanka je bila prijem jamskih radnika koji rade već dve godine pod ugovorom, a s obzirom na to da treba da im istekne ugovor o radu, dogovoreno je da svi radnici ostanu da rade jer su neophodni za proces proizvodnje – rekao je Milenković.
Reč je o jamskim radnicima koji rade na određeno vreme a primljeni su umesto rudara koji su otišli u penziju.
– Od njih zavisi proces proizvodnje tako da neće biti problema oko produženja njihovih ugovora. Ne mogu da dobiju ugovore za stalno jer je na snazi uredba vlade o zabrani zapošljavnja u javnom sektoru, ali će im biti produženi ugovori – objasnio je Milenković.
Kada je reč o budućem statusu preduzeća i organizaciji, Milenković navodi da će se o tome govoriti nakon formiranja nove vlade i kada se bude videlo ko će biti na čelu nadležnog ministarstva.
– U medijima se pojavila informacija da će u septembru ili do kraja godne doći do zatvaranja četiri rudnika i da je neizvesna sudbina oko 1.500 rudara. To nije tačno. Važno je reći da ni jedan rudar neće ostati bez posla. Uradiće se sistematizacija, videće se gde ima viškova, biće im ponuđen socijani program. Zatvaranje rudnika je proces koji, po standardima, traje po nekoliko godina – ocenio je Milenković.
U devet jamskih rudnika ima oko 4.100 zaposlenih, od koji je oko 2.900 rudara.
Na sastanku je bilo reči i o isplati smenskog rada, ali za taj problem još uvek ne postoji rešenja. Kako je ranije rečeno, dugovanja, na osnovu tužbi rudara za neisplaćeni smenski rad, iznose 1,2 milijarde dinara sa kamatama, sudskim i advokatskim troškovima.
Milenković je još kazao da za Dan rudara, 6.avgusta, neće biti nikakvih proslava ,,jer nikome nije do toga pošto svi strepe šta će biti sa preduzećem“. Dan rudara će biti skromno obeležen po rudnicima, a tog dana u penziju će otići oko 70 radnika.
J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .