Naslovna // Ekonomija // Zaštita rasada: Obavezno provetravati plastenike

Zaštita rasada: Obavezno provetravati plastenike

“Preterana vlaga u plasteniku može da dovede do bržeg razvijanja bolesti” rekla je Ružica Đukić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Rasad u početnim fazama razvoja napadaju razne gljivice koje izazivaju njegovo poleganje. Prema rečima Ružice Đukić, savetodavca za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini, na taj način može doći do uništavanja cele proizvodnje.

-Zbog toga je potrebno da se pridržavamo agrotehničkih mera, da se izvrši provetravanje plastenika, da ne bude preterane vlage u plasteniku, što može da izazove da se ova bolest razvije u većoj meri –rekla je Đukić.

Takođe, postoje i sredstva koja se koriste za zaštitu od ovih bolesti.

-To su sredstva na bazi propamokarb hidrohlorida. Zaštita se vrši tri puta u toku godine: prvi put odmah psle sadnje, zatim pre pikiranja i posle rasađivanja na starom mestu –istakla je ona.

Iz Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe u Jagodini istakli su da se zaštita vrši zalivanjem, te da se samo na taj način može odgajiti zdrav rasad.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .