Naslovna // Intervju // Biljana Stanisavljević, književnica i novinarka iz Paraćina: Deca su najveći i najiskreniji kritičari

Biljana Stanisavljević, književnica i novinarka iz Paraćina: Deca su najveći i najiskreniji kritičari

„Ako ste pisali od srca, oni to prepoznaju i možete da budete mirni. Kod njih foliranje ne prolazi i brzo će to prepoznati. Posebno me veseli što deca i roditelji čitaju zajedno ovu knjigu. Reakcije su vrlo pozitivne i sve su mi podjednako drage“ rekla je autorka

Biljana sa svojom novom knjigom: Foto – privatna arhiva

Biljana Stanisavljević, književnica i novinarka koja živi na relaciji Beograd – Paraćin, nedavno je objavila svoju novu knjigu za decu koja nosi naziv „Žarko Bubamarko“. Knjiga, štampana na najkvalitetnijem papiru i obogaćena divnim ilustracijama, nastala je u vremenskom intervalu od desetak dana, a ugledala je svetlost dana krajem novembra prošle godine – na veliku radost svih poklonika ove vrste literature.

-Knjiga je i basna i bajka i stihovana poučanka. Inspirisana ljudskim osobinama, i dobrim i lošim, napisala sam priču u rimi, samo što sam je prenela u svet bubamara. Priča ukazuje na lepotu različitosti. U njoj se mogu pročitati dogodovštine žarko žutog Žarka Bubamarka u šumskoj carevini, porodici, školi za bubamare i šta sve to on proživljava zato što nije crven kao većina ostalih bubamara u ovoj bajci –rekla je autorka.

Biljana kaže da njen stil pisanja za decu merodavni ocenjuju kao zanimljiv, dinamičan i lepršav. Komentari čitalaca na njeno najnovije književno delo za decu vrlo su pozitivni, što Biljanu veoma raduje.

-Bilo je mnogo reakcija oduševljenja. Sve su mi podjednako drage, zato što dolaze od dece, roditelja, pa čak i starijih čitalaca. Roditelji i deca čitaju zajedno, pišu mi, snimaju video poruke i šalju mi svoje utiske. Negativnih komenata za sada nije bilo. Kada su u pitanju promocije, zadovoljna sam jer kažu da je veliki uspeh održati uživo polučasovnu pažnju kod dece u eri interneta, mobilnih telefona i virtuelne stvarnosti u kojoj se oni mnogo bolje snalaze – istakla je ona i dodala da je interesovanje za knjigu veliko, da je knjiga stigla na mnoge adrese malih čitalaca širom naše zemlje, a ima je i u mnogim bibliotekama, školama i vrtićima.

TALENAT ZA PISANJE OD DETINJSTVA

Biljana se pisanjem bavi od detinjstva. Još tada se javila potreba kod nje da svoja osećanja i doživljaje izrazi kroz stihove. Što je više pisala i radila na sebi, njen talenat je postajao zapaženiji. Dugo je svoje radove skrivala od očiju javnosti, ali došlo je i vreme kada se i šira publika upoznala sa njenim pesmama, za koje je neretko bila i nagrađivana. Do sada je objavila pet knjiga, od kojih su tri za decu: „Mališani u crvenim i plavim pantalonicama“, „Iznenađence“ i najnovija „Žarko Bubamarko“, a tu su i dve zbirke ljubavno-erotske poezije: „So i vetar“ i „Što me budi“. U svemu u čemu se oprobala, Biljana je briljirala.

-Moja ljubavna poezija je moj lirski, ispovedni dnevnik. Kažu da svojim erotizmom osvežava, kako tematski, tako i stilski, našu pesničku scenu, da se na tako osetljivom terenu kao što je erotska poezija snalazim odlično, i da uspešno odolevam banalnosti koja iz blizine ovog žanra vreba. Kada se radi o kratkim pričama, to je spoj esejističkog, lirsko-proznog i kako kažu, štoserskog stila koji svuda udaraju: u glavu, srce, dušu, kožu, kosu, jezu i podižu temperature duha i tela i u bratsko-sestrinskom i u erotskom zagrljaju. Kada su u pitanju promocije prvih knjiga, sećanja su nežna, puna radosti i blagosti, puna ponosa na sebe i na svoju snalažljivost, doslednost i odluku da istrajem jer je mnogo teško kada počinjete nešto da radite, a da pritom ne znate ni kome treba da se obratite, ni sa kim da sarađujete. Ono čemu bezuslovno verujem jeste moja istančana intuicija i tako je ostalo do dan danas –istakla je Biljana.

Mališani su knjigu odlično prihvatili: Foto – privatna arhiva

Inspiraciju za stvaranje pronalazi u svakom segmentu života: kako tužnom, tako i lepom, te danas piše o svemu što je dotiče.

-Pisanje je moja potreba, moj krvotok, srž, meso i vazduh. Ja moram da odgovorim svom stvaralačkom nemiru. Nekad lako, za tren prospe se pesma po papiru, nekad teško i dugo. Ali, osećaj posle tako porođene pesme je neopisiv. Zato je ovaj dar i blagoslov i đavolje seme i uzvišena lepota. Prija mi filozofski osvrt na svet, na stanja i osećanja i s lakoćom tkam priču –kaže ona i dodaje da je podjednako veliki izazov pisati i za decu i za odrasle, s tim što kada piše za decu ima veću odgovornost.

-To su mladi ljudi koje treba nečemu naučiti, na nešto im ukazati, preneti im neku poruku, a da to, s druge strane, bude zanimljivo, da im probudi čitalačku želju. Inače, ne bojim se suda najmlađih čitalaca. Oni su najveći, ali i najiskreniji kritičari. Ako ste pisali od srca, možete biti mirni. Deca to prepoznaju. Kod njih ne prolazi foliranje i to će vam otvoreno pokazati –kaže Biljana.

DOBITNICA ZNAČAJNIH PRIZNANJA

Biljana je za svoj rad dobila i nekoliko značajnih priznanja, među kojima svakako treba spomenuti Pesničku hrisovulju i Blagodarnicu za kvalitet poezije, a na mnogim poetskim pozornicama njene pesme su ovenčane titulom najbolje. Prošle godine, dobila je dve vrlo značajne nagrade. Na „Palanačkom pesničkom letu“ njena pesma „Vatra“ proglašena je najboljom, a krajem godine usledilo je priznanje „Izvor“, za najbolju priču o zavičaju u protekloj godini. Tu nagradu dodeljuju predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i časopis Žrnov, koji se bavi umetnošću, naukom i kulturom.

-Ne bih bila iskrena kada bih rekla da mi nagrade ne znače. To znači da je neko primetio moj rad i ocenio ga kao nešto što vredi. Međutim, nagrade mi donose radost u trenutku i ne uljuljkavam se na lovorikama, već se trudim da i dalje kvalitetno pišem. Nagrada „Izvor“ je za mene velika čast jer je međunarodnog karaktera i čini me ponosnom jer je u konkurenciji za ovo priznanje bilo mnogo značajnih i poznatih imena.

Pozitivne reakcije čitalaca veoma je raduju: Foto – privatna arhiva

Međutim, ne mogu da izdvojim nijednu nagradu posebno, jer je svaka bila izvor radosti. Ushićenja su jača sa prvim nagradama jer sa njima počinjete da sigurnije hodate i bivate sigurniji u sebe. Inače, pažljivo biram konkurse na koje šaljem svoje radove. Takođe, osećam se nagrađenom i samom činjenicom da čitaoci vole moju poeziju i dolaze na poetske večeri. Možda je mala prednost i u tome što znam da kazujem svoje stihove. S druge strane, kada se radi o stvaralaštvu za decu, kada znate da ste uspeli da dotaknete dečije srce, a i da ste ga nečemu naučili, nema veće i lepše nagrade – istakla je književnica.

BRILJIRALA I U NOVINARSTVU

Biljana se bavila i novinarstvom i to više od dve decenije. Radila je u mnogim radio i TV stanicama. Pregršt priloga, emisija i reportaža je uradila, a bila je i voditelj mnogobrojnih programa, festivala i manifestacija. Kako kaže, iako voli kameru i scenu, radio će za nju ostati neprikosnoven. Novinarstvo i književnost su dve oblasti u kojima je podjednako dobra, ali ona ih ne bi upoređivala.

-Novinarstvo je moj poziv, profesija, zanat koji sam dobro ispekla, izazov, radoznalost, posao koji volim da radim, adrenalin, osećaj odgovornosti da pitam, tražim odgovore, da skrenem pažnju. Ukoliko želite da novinarski posao radite kako treba, pred vama su veliki izazovi i iskušenja. Meni trenutno ne nedostaju takvi izazovi i veoma mi prija posvećenost književnom radu. To što sam pisac je moja suština. Ja moram da pišem i izađem na crtu brojnim traganjima –istakla je ona.

Njen serijal za decu edukativnog karaktera „Frogove pametarije – Male priče za velika dela“ od šest epizoda naišao je na pozitivne reakcije i, kako kaže, bilo je divno iskustvo za nju. Zanimljivo je i to da je kao takav bio preveden i na znakovni jezik, te su i gluva i nagluva deca mogla da uživaju u njemu. Značaj jednog ovakvog projekta uvidelo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje ga je podržalo i finansiralo. Na pitanje da li će biti sličnih serijala Biljana kaže da nikada ne planira unapred. Istakla je da radi po osećaju da je za nešto pravi trenutak i da ga prati.

-Moja poezija i proza su moji savršeni susreti sa sobom. Trebalo bi da uskoro završim jedan roman koji pišem za decu i objavim ga, a onda i da se posvetim poeziji, novim pesmama. Radujem im se, drugačije su od pesama koje sam do sada napisala, ali imaju moj pečat i mislim da će, pored kratkih priča, biti nešto najbolje što sam do sada uradila. Čvrsto verujem da će im se i čitaoci obradovati –rekla je Biljana na kraju našeg razgovora.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .