Naslovna // Intervju // DANI KOMEDIJE-SVETIONIK KULTURE

DANI KOMEDIJE-SVETIONIK KULTURE

 

INTERVJU  SA DOBRICOM MILIĆEVIĆEM

 

DANI KOMEDIJE-SVETIONIK KULTURE

 

Dani komedije, već 46 godina egzistiraju na pozorišnom nebu Srbije kao jedan od najprestižnijih festivala komediografskih ostvarenja. Po tradiciji, i ove godine počinju 20. marta, a sedam takmičarskih predstava, koje je izabrala selektorka Ana Tasić, takmiče se za najprestižnije nagrade.

 

 

            Od 20. do 27. marta svake godine se u Jagodini takmiče najbolje komedije u izvođenju pozorišta Srbije. Na završnoj svečanosti uručuju se nagrade za najsmešniju predstavu i najbolje uloge i režiju.

            Prvi  „Festival komedije“ održan je 1971. godine i imao je revijalni karakter. Već sledeće 1972. Festival je održan sa sadašnjim  nazivom –Dani komedije na kome je prikazano sedam predstava u konkurenciji i jedna van konkurencije, kojom se ujedno Festival i zatvara, nakom uručenja nagrada. Mnogo je predstava publika pogledala u izvođenju vrhunskih srpskih pozorišta, na daskama koje život znače hodali su bardovi srpskog glumišta, ovde su se afirmisali mladi glumci, reditelji ili scenografi, a sve to je prefinjena jagodinska publika nagrađivala ovacijama i aplauzima.

            Jedno ime je takođe svih ovih decenija uz festival. Čovek koji je svoj radni vek započeo kao novinar Radio Svetozareva, sada Kopernikus Radio Jagodine, kasnije otišao u Radio Beograd, tamo završio svoju nadasve uspešnu karijeru i opet se vratio u rodnu Jagodinu, kao umetnički direktor Festivala Dani komedije, bard srpskog novinarstva, Dobrica Milićević.

            – Jagodina je uvek bila grad koja neguje pozorišni život i kulturu. U vreme kada smo bili mnogo siromašniji, imali oko 7000 stanovnika, ovde je postojalo profesionalno pozorište. Kroz to pozorište prošli su mnogi vrhunski glumci tada  jugoslovenskog glumišta, objašnjava Milićević. Tada smo došli na ideju, zajedno sa Muharemom Pervićem, Bucom Mirkovićem, tada mladim Dragoslavom Lazićem, da, kao grad Jovanče Micića, napravimo jedan festival smeha. Ja sam radio u organizaciji Dana komedije punih deset godina, nakom toga sam otišao u Beograd, nastavio da pratim, kao novinar, sve što se dešava na Festivalu, da bi se pre 13 godina ponovo vratio, sada kao umetnički direktor Dana komedije. Moram da kažem da oni traju izvanredno, sada su izuzetno ugledni svuda u Srbiji, rame uz rame sa „Sterijinim pozorjem“ . To će vam reći svaki glumac, dramski pisac, reditelj i svi u Ministrastvu kulture, koje godinama podržava naš rad finansijski. Pored Vlade Srbije veliku pomoć dobijamo od grada Jagodine, na čemu sam veoma zahvalan, jer bez te pomoći Festival ne bi ni mogao da postoji, dodaje on.

            Uspeh Festivala „Dani komedije“ ogleda se u tome što se on svih 46 godina, koliko postoji,  nije koncepcijski menjao.

            –Festival ima sedam takmičarskih komediografskih predstava profesionalnih pozorišta, osmu koja se izvodi u čast nagrađenih van konkurencije i bogat prateći program. Takvu koncepciju smo ustanovili na samom početvu i od nje se ne odustaje, što i jeste tajna njegove dugovečnosti i uspešnosti. Mi nikada nismo eksperimentisali. Znate, ima mnogo Festivala na kojima se pokušavaju različiti eksperimenti. Neću nikoga da kritikujem, ali takvi projekti koji „lutaju“ u koncepciji ne traju dugo. Dani komedije su jednostavan i dostojanstven Festival, nikakvi repovi se ne vuku za njim, nema klanova jer ja to ne dozvoljavam, nema nikakvih primesa privatizacije..To je vrlo važno. Selektor je taj koji bira predstave i odgovara za kvalitet predstava, žiri ih ocenjuje, publika nagrađuje aplauzima i ocenama na kraju svake predstave. Ocene se sabiraju i svake večeri mi saopštavamo prosečnu ocenu nakon izvođenja. Pozorište koje dobije najvišu ocenu nosi kući nagradu za najsmešniju predstavu Festivala.

            Ovogodišnji selekor Festivala je teatrolog  Ana Tasić. Jagodinska publika je već imala prilike da vidi njene selekcije u ranijim mandatima. Ana Tasić je prepoznatljiva jagodinskoj publici po specifičnom ukusu kada je odabir predstava u pitanju, objašnjava Milićević, ali i svake godine naše srpske komedije sve više prerastaju u tragikomedije, oslikavajući društvo u kome živimo.

            –Kada smo konstituisali nagradu za najsmešniju predstavu i kada smo odlučili da je publika dodeljuje, ja sam predložio da ona nosi naziv-nagrada za najbolju predstavu. Razlog te moje ideje je bila situacija da publika nekada daje  visoke ocene predstavama koje su najmanje smešne. Muharem se nije složio sa tom idejom, jer je smatrao da ono što smo jednom ustanovili ne treba menjati. Možda je bio u pravu, jer publika ceni ukupni kvalitet predstave, a ne da li su se najviše smejali. Jagodina ima izuzetno obrazovanu pozorišnu publiku. To vide i glumci. To vide svi. Znate, glumac tačno zna kada publika treba da reaguje i kako će reagovati. To dobija od Jagodinaca na „Danima komedije“ i zato su sve te nagrade koje oni nose iz našeg grada na centralnim mestima u svim pozorišnim kućama Srbije. Ja sam prošle godine, na otvaranju Festivala, pohvalio našu publiku, ne iz kurtoazije, već zato što je ona jedna od najboljih kada je pozorište u pitanju, to su tragovi „Dana komedije“ koji su godinama vaspitavali generacije i generacije. Meni je zaista žao što je naša scena skučena, pa ne možemo da dovedemo neka scenografski zahtevnija ostvarenja, ali nadam se da će se i to jednog dana promeniti.         Festival danas ima neprikosnoven autoritet, dodaje umetnićki direktor Dobrica Milićević. Raduje i činjenica da se publika neprestano podmlađuje, što samo govori o tome da mladi ljudi vole pozorište.

            –Dani komedije su stožer, svetionik  kulture u Jagodini. Naš grad je, kada je reč o kulturi, prepoznatljiv svuda u Srbiji i šire. To je ono što nas izdvaja, to nas uzdiže i nadahnjuje da radimo još bolje i savesnije, a publika je tu da sve to nagradi,  rekao je Milićević.           

T.Mitrović

 

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .