Naslovna // Intervju // Doc.dr Adam Petrović iz Jagodine: Srpsko-rusko prijateljstvo nije iluzija

Doc.dr Adam Petrović iz Jagodine: Srpsko-rusko prijateljstvo nije iluzija

“Dočekali su me sa mnogo ljubavi, topline i uvažavanja. Imamo mnogo sličnosti i ova saradnja će se svakako nastaviti” rekao je mladi profesor po povratku iz ruskog grada Tambova gde je na tamošnjem Univerzitetu gostovao nedelju dana kao predavač

Jagodinac, doc. dr Adam Petrović, profesor na Univerzitetu “Union” u Beogradu

Da se radom, trudom i posvećenošću može dosta postići, pravi je primer Jagodinac doc. dr Adam Petrović, profesor na Fakultetu za sport na Univerzitetu „Union“ u Beogradu. Naime, ovaj tridesetogodišnjak je u oktobru prošle godine proveo sedam dana u Tambovu, u Rusiji, gde je na tamošnjem državnom Univerzitetu „G.R. Deržavin“ držao predavanja studentima prve i druge godine iz tri oblasti: „Periodizacija sportskog treninga“, „Mikrostruktura i mezostruktura procesa pripreme sportista“ i „Razvoj teorije sportskog treninga: doprinos istočno-evropskih naučnih škola“.

Ovaj mladi profesor je u Tambovu boravio preko programa razmene profesora koji je organizovao Fakultet za sport, Univerziteta “Union”. Na osnovnim studijama predaje dva predmeta: Teoriju sportskog treninga i Antropomotoriku, dok na master studijama predaje Metodologiju naučnog istraživanja. Do uspostavljanja saradnje sa ljudima sa ovog Univerziteta je došlo u martu 2018. godine. Od tada, realizovane su četiri posete Beogradu i “Unionu”, a prilikom zajedničkog obeležavanja 9. maja, Dana pobede, dogovoreni su i detalji oko Petrovićevog gostovanja na prestižnom Univerzitetu u Rusiji. Iskustva našeg profesora su i više nego pozitivna:

Artjom Saveljev Valentinovič, Tatjana Genadjevna Osadačja, Adam Petrović i Irina Jurevna Bezeukladova

-Dočekali su me sa mnogo topline i ljubavi. Nije tajna da su srpski i ruski narod bliski. To je činjenica, a toplina ruske duše mogla se osetiti na svakom koraku. Pokazali su veliko uvažavanje prema meni. Upoznao sam se sa kulturom Rusije, obišao sam više crkava i muzeja. Na svakom koraku moglo se videti koliko sličnosti i zajedništva imaju naša dva naroda –rekao je Adam Petrović i dodao da su nadležni na Univerzitetu u Tambovu bili veoma prijatni prema njemu. To su Artjom Saveljev Valentinovič, dekan Fakulteta za fizičku kulturu i sport, Tatjana Genadjevna Osadačja, prorektorka za međunarodnu saradnju i Irina Jurevna Bezeukladova, načelnica za međunarodnu saradnju.

Između naših i njihovih studenata nije pravio razliku. Kaže da je svuda isto: neki imaju više ambicije, neki manje. Ipak, razlike u obrazovnom sistemu postoje:

-Rusija je jedna velika zemlja koja neguje tradiciju vaspitanja i obrazovanja. To su dve stvari koje su nerazdeljive. Na primer svi studenti Univerziteta u Tambovu, na bilo kom da su Fakultetu, u obavezi su da pohađaju časove fizičkog vaspitanja, pa tek onda odlaze na uže stručnu nastavu koju inače pohađaju. To je za mene bilo prelepo. Rusija je nasledila jednu veliku materijalnu bazu iz prethodne države i imaju fenomenalne uslove za studiranje: zgrade, amfiteatre, bazene, stadione, laboratorije… Sve što je potrebno jednom Univerzitetu, to oni imaju. Mi svakako možemo da se pohvalimo stručnim kadrom. Pratimo znanja i sa zapada i sa istoka. Srbija ima čime da se ponosi, kako fakultetima, tako i profesorima i studentima –rekao je Adam.

Adam sa tamošnjim studentima

Prema njegovim rečima, ovo je bio samo početak saradnje „Uniona“ sa Univerzitetom u Tambovu. On očekuje da se realizuje i program razmene studenata, što bi omogućilo mladim ljudima iz obe zemlje da razmenjuju iskustva i znanja, kako u teoriji tako i u praksi. Velika podrška su mu bili i ostali porodica i prijatelji, kao i mentor Vladimir Koprivica, profesori Božo Bokan i Miloš Kukolj i dekan Univerziteta „Union“ Ivanka Gajić, rodom iz Jagodine, kojoj se Petrović naročito zahvaljuje na, kako kaže, majčinskoj brizi da se ceo proces razmene u kojem je učestvovao završi kako treba.

Adam je u jagodinskoj Gimnaziji bio učenik sa prosečnim ocenama. Od svih predmeta najviše su ga zanimali fizičko vaspitanje i veronauka. Ali, kako se sve više pronalazio u oblasti koju je izabrao da studira, nijedna obaveza kasnije mu nije dolazila kao teret. To se i pokazalo izvanrednim prosekom ocena na osnovnim, master i doktorskim studijama na Fakultetu za sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, na kom je studirao:

-Kada sam birao šta ću da studiram, više sam se vodio srcem nego razumom. Kada se poklopi želja za učenjem i oblast koja prija čoveku, to onda njemu više ne predstavlja teret. Bilo mi je lako da učim ono što volim i to sam radio iz ljubavi. To je ujedno i moja poruka za mlade ljude: kada biraju struku u kojoj će raditi narednih 40 godina, najbolje je da se vode više srcem nego razumom. Takođe, mlad čovek bi trebalo da se upoznaje sa samim sobom i da optimistički nastupa u životu. Jedna poslovica kaže: Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori. Čovek treba da zna zbog čega uveče leže i zbog čega se ujutru budi, jer u rutini čovek teško da može postati bolji – rekao je Adam na kraju našeg razgovora.

ČITANJE KAO HOBI

Pored obaveza na Fakultetu, Adam se trudi da svoje slobodno vreme posveti čitanju knjiga. Najviše ga interesuju nauka, filozofija i religija, a dva pisca su naročito uticala na njegovu ličnost:

-To su Fjodor Dostojevski i Justin Popović. Čitanjem dela Dostojevskog sebi sam počeo da postavljam neka pitanja koja su važna za razvoj moje ličnosti. Kada je Justin Popović u pitanju, svima preporučujem da pročitaju knjigu „Svetosavlje kao filosofija života“ –rekao je Adam.

Dušan Miletić

Foto: fzs.edu.rs

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .