Naslovna // Intervju // Ljubav prema glumi rođena u Vrtiću

Ljubav prema glumi rođena u Vrtiću

Glumac Mladen Miljković iz Kušiljeva kod Svilajnca

Nalazimo se u Svilajncu, centralnom delu Donje Resave, kraju dobro poznatom po mnogim piscima, naučnicima, ali i glumcima. Jedan od njih je mlad i talentovan profesionalni glumac Mladen Miljković, rođen u selu Kušiljevu. Povod za razgovor bilo je njegovo pojavljivanje u jednoj epizodi serije “Zvezdara” koja se emituje na televiziji “Pink”, reditelja Dragoslava Lazića. O toj ulozi, ali i o mnogim drugim ulogama i aktivnostima, govori i za naš list

Mladen Miljkovic

“Lep je osećaj igrati sa klasnom koleginicom”

U detinjstvu svakog čoveka može se videti senka onoga što će postati kasnije, ali to nije slučaj kod svakog čoveka, pitali smo našeg sagovornika koliko je detinjstvo uticalo na njegovo opredeljenje.

– Da, ljubav prema glumi rodila se još u vrtiću samo što tada nisam znao šta je to, već sam se zabavljao. Gledao sam emisije za decu, jedna od omiljenih je “Kocka do kocke, kockica”, Branislava Branka Milićevića. U osnovnoj školi bio sam deo dramske sekcije. Kasnije u srednjoj školi postajem član dramskog studija i tako je sve počelo, priča Mladen na početku našeg razgovora.

Kasnije se odlučio da upiše glumu.

– Uvek sam se divio glumcima na sceni i na njihovoj moći transformacije. Sećam se da sam kao dete krišom pravio i oblačio kostime i zamišljao da sam čarobnjak, princ itd. Od takve ljubavi prema glumi i takvog nestašnog dečaka odlučio sam da upišem Fakultet umetnosti u Prištini sa sedištem u Zvečanu u klasi Dejana Cicmilovića, priča Mladen o svojoj odluci, ali i dodaje da je bitna i priprema za prijemni.
– Jako je bitno da kada odlučite da uđete u taj svet glume, stupite u kontakt sa profesionalnim glumicima. Ja sam radio sa glumicom Jasminkom Hodžić iz Niša, na pripremi prijemnog ispita. Komični monolog je monolog Viće iz “Sumnjivog lica”, dramski monolog Čehov “Galeb”, Trigorin. Ispit je prošao sa mnogo treme, uzbuđenosti, ali sam uspeo da izađem pred komisijom i pokažem sve što sam spremao u proteklih pola godine, 2009. sam upisao fakultet, a diplomirao 2013. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu na maloj sceni “ Raša Plaović” u komadu Nikolaja Koljade “Bečka stolica”, kaže on.

sa snimanja serije Zvezdara

Njegove kolege i on, uporno krče glumačke puteve, nismo propustili ni da ga zamolimo da nam otkrije neku anegdotu sa studija.

– Bilo je mnogo anegdota. Na klasi nas je bilo osmoro. Ali najviše ću ga pamtiti po kolegama sa klase, koji su iz različitih krajeva zemlje. Takođe po divnim i profesionalnim profesorima. Zanimljivo je i to što smo u toku školske godine bili u Kosovskoj Mitrovici u prvom semestru, a u drugom u Beogradu, gde smo svake večeri posećivali Beogradska pozorišta, priča Mladen o studentskim danima.
U toku studiranja na trećoj godini, Mladen je igrao u Šekspirovom delu “San letnje noći”, a predstava je osvojila i nagradu.
– “San letnje noći” Vilijema Šekspira je naša ispitna predstava na trećoj godini u režiji profesora Dejana Cicmilovića i asistenta Nemanje Savkovića. Igrao sam Egeja i Vratila. Sa njom smo bili na “Sterijinom pozorju” u Novom Sadu, Višegradu, a na” Urban Festu”, 2012. godine u Nišu osvojili smo i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Svako je stao iza svog lika u predstavi i nadam se da nismo razočarali profesora. Po meni, to je jedna odlična predstava jer nas je povezala i zbližila, ističe Mladen.

Nakon predstava, usledio je i prvi film, na koji je Mladen veoma ponosan.

– Reč je o glavnoj ulozi. “Preobraženje” je studentski kratkometražni film Radiše Cvtkovića koji govori o urbanoj priči, o paru koji se sreće i gubi u lavirintu svog specifičnog odnosa, satkanog od uzajamnosti i otuđenosti. Lep je osećaj kada igrate po prvi put sa svojom klasnom koleginicom Natašom Stanković, kroz osmeh dodaje Mladen.

„Čast mi je što sam radio sa Dragoslavom Lazićem“

Nedavno se ovaj mladi glumac pojavio i u seriji Dragoslava Lazića “Zvezdara“, koja se emituje na televiziji “Pink”, pitali smo ga da nam malo više otkrije o liku, pripremi i saradnji sa Lazićem.

– Nakon audicije za seriju “Zvezdara”, pozvali su me i obavestili da sam deo njihovog tima, odnosno da sam dobio ulogu konobara Radiše jednog elitnog restorana u Beogradu. Pojavljujem se u dve epizode, reč je o jednom zanimljivom, duhovitom konobaru.
– Nisam imao mnogo vremena za priremu. Sve se odigralo jako brzo, u minut do dvanaest. Naučio sam tekst i bio sam spreman za snimanje, priča Mladen.

Nisu izostale ni reči pohvale za reditelja, ali smo mi morali da pitamo i otkud to da se sada Dragoslav Lazić bavi gradom, kada u njegovim serijama dominira seoski život.

– Velika mi je čast što sam radio sa Dragoslavom Lazićem. On je jedan divan, srdačan gospodin i veliki porfesionalac. Ali i za celu ekipu imam samo reči hvale. Do sada sve serije koje govore o seoskom životu bile su najgledanije. Međutim smatram da postoje i druge teme i priče koje nisu ispričane. Treba se okrenuti novim idejama i raditi sa mladim ljudima.
Znamo da je Mladen zadovoljan ekipom na snimanju, ali ko mu je najviše od glumaca pomogao da se uklopi?

– Pošto igram sa Aljošom Vučkovićem i Vesnom Čipčić i imamo jednu zanimljivu scenu. Posle snimanja sam najviše razgovarao sa Aljošom i zaista mi je dao prave savete vezane za seriju, a i za profesiju, priča Mladen o svom poznastvu sa kolegom.

Scena iz filma Preobraženje - sa koleginicom Natasom Stankovic

Dramski studio “ Maska” u Svilajncu

Mladen se već nekoliko godina bavi i pedagoškim radom, u dramskom studiju “Maska” u Svilajncu, njegova dečija ekipa pripremila je i izvela veliki broj predstava, pitali smo ga kako je sve počelo, i koliko je lako raditi sa decom?

– Od 2012. godine u dogovoru sa Osnovnom školom “Vožd Karađorđe” u Kušiljevu, osmislio sam ime dramskog studija “Maska” i do današnjeg dana studio radi u kontinuitetu, a kroz njega prošlo je više od sto dece. Drago mi je što su deca prepoznala prave vrednosti i vratila se kulturi, kaže Mladen o osnivanju ovog studija i dodaje.
– Veliko mi je zadovoljstvo raditi sa decom od pet do petnaest godina i gledati ih kako rastu i sazrevaju i to naravno nikako ne može biti opterećenje za jednog mladog glumca. Svi mi koji radimo sa njima moramo prvenstveno znati da su oni samo deca, pa onda mali glumci. Oni mi ujedno i pomažu da sačuvam to nemirno dete u sebi. Čitav proces na pripremi pozorišne predstave traje oko dva do tri meseca, i svi smo uključeni u realizaciju pozorišne priče. Radimo na dikciji, analizi teksta, glumi – liku, koreografiji, scenografiji, kostimima itd. Neverovatna stvar je kako su deca maštovita i kako se trude da budu deo jedne čarobne bajke. Bez njihovog davanja i slobode ne bismo došli do cilja, ističe on.

Za kraj smo pitali Mladena kakvi su mu glumački planovi, šta voli da radi u slobodno vreme, ali i koji lik je najviše uticao na njega?

– Trenutno radim na jednom zanimljivom projektu, neka to za sada bude mala tajna. U slobodno vreme obožavanjem da kuvam. Svakako lik Vratila iz pomenute Šekspirove predstave, kaže za kraj Mladen.

Vratilo u predstavi San letnje noci

Pošto je žurio na probu u svom studiju, zahvalili smo mu na razgovoru i poželeli još mnogo uspeha njegovim malim glumcima, ali i njemu, da uvek sačuva dete u sebi i ne dozvoli da ga slava pokvari.

Nikola Simić će nam ostati u srcu

Saznali smo da je Mladen imao prilike da upozna nedavno preminulog glumca Nikolu Simića, zamolili smo ga da nam ispriča kakve je korisne savete od njega dobio, ali i čije će još savete pamitit

– Velikana i genijalnog Nikolu upoznao sam na predstavi “Zona Zamfirova” u pozorištu na Terazijama u njegovoj loži. Tada sam shvatio koliki je čovek i profesionalac. Jedna divna i duhovita osoba. Njegov odnos prema meni i njegovi saveti su mi pomogli da se zapitam, da radim i istražujem. Hvala mu na tome. Uvek će biti u našim srcima. Pamtiću i savete profesora sa klase Dejana Cicmilovića
Marko Mirković
foto: M. Paunović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .