Naslovna // Intervju // Mlada, lepa, talentovana – Andrea Jovanovska: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Mlada, lepa, talentovana – Andrea Jovanovska: Estetika kao deo unutrašnje prirode

Vredna i hrabra: Andrea Jovanovska

Vredna i hrabra: Andrea Jovanovska

Andrea Jovanovska iz Jagodine odmalena je pokazivala talenat za crtanje i interesovanje za estetiku. Sa svojih 25 godina ona ima završen Fakultet za dizajn enterijera i nameštaja, ali je znanje stečeno na fakultetu iskoristila još u jednoj sferi dizajna: modi. Ko poznaje Andreu, ne može je okarakterisati drugačije no kao mladu i kreativnu devojku koja vrednim radom i hrabrim potezima zasluženo zauzima svoj prostor u svetu dizajna

Dvadesetpetogodišnja Jagodinka Andrea Jovanovska trenutno piše svoj master rad na Fakultetu za dizajn i umetnost u Beogradu. Sem toga, ona učestvuje na konkursima, izlaže na revijama, crta nove modele, i sve što radi stigne i da postavi na svoj profil na Instagramu. Osim toga što nas navodi da se zapitamo “kada ova talentovana gospodjica stiže da spava”, ono što impresionira svakako jesu i produkti njenog talenta – dizajnirani enterijeri, komadi nameštaja, a posebno garderobe: haljine, kompleti, venčanice i mnogo toga drugog.

Još u detinjstvu sam pokazivala talenat za crtanje, kao i interesovanje za modu, kombinovanje boja i odevnih predmeta, pravljenje raznih praktičnih dekorativnih predmeta i dekoraciju prostora. Takođe, počela sam da obraćam pažnju na detalje, privukla me je arhitektura, zatim eksterijeri i enterijeri, komadi nameštaja i njihove forme. Tako se kod mene razvio osećaj za estetiku i probudila želja za kreiranjem, projektovanjem i dizajnom. Estetika mi je jako važna i postala je deo moje unutrašnje prirode. Modni dizajn, kao i dizajn uopšte, doživljavam kao vrstu umetnosti kroz koju mogu da izrazim svoj stil, talenat, stav i mišljenje, da stvorim nešto lepo i praktično, ali novo i drugačije. Studirajući dizajn enterijera, kroz razne projekte i zadatke koje sam radila, imala sam priliku da naučim kako u svojim nacrtima da predvidim svaki detalj, počevši od uklapanja boja, materijala, nameštaja sa raznim praktičnim, dekorativnim predmetima i rasvetom, te da sve to skladno povežem u jedinstvenu i harmoničnu celinu, a da se pri tom izbegne kič i bilo kakav nesklad. Kasnije se javila želja da
stečeno znanje prenesem i na moju prvu ljubav, a to je modni dizajn
– priča Andrea.

Primarno zanimanje Jovanovske je dizajn enterijera i nameštaja

Primarno zanimanje Jovanovske je dizajn enterijera i nameštaja

Lepa Jagodinka, koja živi i radi u Beogradu, u okviru dizajna enterijera izlagala je idejni projekat multi-funkcionalnih modularnih komoda u okviru kompanije Arts&Crafts i osvojila 9. mesto medju 90 učesnika iz regiona; učestvovala je i izlagala projekat za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno-komercijalnog kompleksa u bloku 42 na Novom Beogradu, zatim za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja banjsko-hotelskog kompleksa uz istočnu obalu jezera Palić. Svoj diplomski rad na temu ’Dizajn javnih objekata i objekata kulture’ izložila je na 51. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije na Beogradskom sajmu, na Mikser festivalu u Beogradu je predstavila prototip proizvoda dečijeg nameštaja, a umetničke radove iz područja likovnih umetnosti na izložbi Akademije lepih umetnosti u Beogradu.

Komoda koju je Andrea dizajnirala osvojila je 9. mesto (među 90 učesnika iz regiona) na konkursu kompanije "Arts&Crafts"

Komoda koju je Andrea dizajnirala osvojila je 9. mesto (među 90 učesnika iz regiona) na konkursu kompanije “Arts&Crafts”

– Radim projekte koji su vezani za dizajn enterijera i nameštaja, to su razne komode i drugi komadi nameštaja, uredjivanje stanova, kuhinja, soba, kupatila, dnevnog boravka, restorana i drugih objekata – ispričala je Andrea za Novi put.

Ova mlada umetnica inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje, u ljudima i prijateljima, prirodi, muzici,
raznim stilovima u arhitekturi, umetnosti i dizajnu. Kako kaže, često je inspiriše i neki dobar kadar iz
filma ili muzičkog spota, fotografija, zatim sam materijal, njegova boja i tekstura, sve zavisi od
raspoloženja, vremena i prostora. Ona dizajnira haljine, venčanice, korsete, suknje, majice, bluze, sakoe,
košulje, kapute, pantalone, kombinezone, komplete, a planira da krene i sa dizajnom muških odevnih
komada, tako da će u budućnosti napraviti i mušku kolekciju.

Kolekcija "Pure"

Kolekcija “Pure”

Kreacije koje radim predstavljaju primenjenu umetnost, modeli su nosivi, praktični i sašiveni od prirodnih materijala. Veliku pažnju posvećujem detaljima i samom kroju, trudim se da modeli budu svedeni i da svaki odevni komad dozvoljava kombinovanje na više različitih načina. U pojedinim modelima je izražen futuristički pristup dizajnu, kroz koji dominiraju detalji sa upečatljivim geometrijskim oblicima, dinamične i prave linije, jaki kontrasti boja i kombinacije različitih materijala. Takođe, prisutan je minimalizam, čiste linije i jednostavnost kroja, koja je upotpunjena stvaranjem umnoženih poruba, tj. rebraste teksture, koja daje treću dimenziju i specifičnost modelu. Dominiraju modeli koji prate liniju tela i ističu žensku figuru, kao i snagu njene ličnosti, u kojima se žena oseća samouvereno i sofisticirano, sa puno stila, ženstvenosti i elegancije – objašnjava Jovanovska.

Što se tiče modnog dizajna, svoje kolekcije “Pure”, “Pure s/s 2015”, “Military f/w 2014”, “Illumination
s/s 2014” imala je prilike da predstavi više puta: na modnoj reviji ‘Young walk’ pod sloganom ‘White heaven’ u okviru Beogradske nedelje umetnosti, na modnoj manifestaciji Balkan Art Fashion Event VI u Beogradu, na Balkan Art Fashion Event-u u Galeriji Štab u Beogradu, na reviji u okviru V Balkan Art Fashion Event-a pod nazivom ’What inspiries your life’, na konkursu ’Kruna moje kolekcije’ na IV Belgrade Alternative Fashion Event-u, na reviji u okviru IV Belgrade Alternative Fashion Event-a u Mixer house-u u Beogradu, na reviji u okviru III Beogradske nedelje umetnosti u UK Parobrod u Beogradu, na Festivalu internacionalnog studentskog teatra ’FIST 09’ na Fakultetu dramskih umetnosti.

– Učestvovanje na svim ovim manifestacijama i konkursima mi je mnogo pomoglo, naišla sam na jako lepe i pozitivne kritike koje su mi dale snagu i podsticaj da nastavim sa radom i usavršavanjem, sa željom da uvek napravim nešto inovativno i drugačije. Modne manifestacije, kao i sve druge manifestacije koje promovišu mlade, predstavljaju potrebu i priliku da oni predstave svoj rad, kreativnost i viđenje umetnosti. Neophodne su radi afirmacije mladih taleneta, umetnika i dizajnera. Smatram da je danas u Srbiji mladim ljudima koji su spremni da rade, stvaraju, proširuju svoja znanja i iskustva, neophodna podrška, pomoć i podstrek kako bi nastavili sa svojim usavršavanjem i napredovanjem – smatra Andrea Jovanovska.

Modna kolekcija "Military"

Modna kolekcija “Military”

Ona ka svom cilju – da se ostvari i proslavi kao modni i dizajner enterijera i nameštaja – ide hrabrim i krupnim koracima, sprema nove modele, nove projekte, nove revije, te se na ovaj intervju moralo malo pričekati. Čekanje je ipak vredelo jer je Novi put još jednom predstavio jednu mladu i uspešnu ličnost iz našeg kraja, što će nas izdvojiti iz Andreinog komentara da se “previše medijske pažnje posvećuje raznim ‘javnim ličnostima’ koje nemaju smisao za estetiku i lepo, niti imaju adekvatno obrazovanje i kulturu, ali se putem medija promovišu i veličaju pa tako negativno utiču na razvoj i vaspitanje mladih”. Kako je kazala, mlade generacije je potrebno motivisati na pravi način, kako bi pružili najbolje od sebe i doprineli duhovnom uzdizanju, kako svom, tako i celog društva.

M. Biorac

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .