Naslovna // Intervju // Na drzavnom prvenstvu u Beogradu: Miljana prvak Srbije

Na drzavnom prvenstvu u Beogradu: Miljana prvak Srbije

Na državnom prvenstvu Srbije, održanom pretprošle nedelje, Miljana Ilić iz Šantarovca je u borbama u kategoriji ženskih kadeta (– 54) kg. osvojila zlatnu medalju i postala prvak Srbije u toj kategoriji

Ponos porodice Ilić i celog sela: Miljana Ilić sa medaljom i diplomom prvaka Srbije

Ponos porodice Ilić i celog sela: Miljana Ilić sa medaljom i diplomom prvaka Srbije

Četrnaestogodišnja Miljana Ilić učenica osmog razreda osnovne škole “Boško Đuričić” u Jagodini, je neko ko je prvi put u svoje selo Šantarovac doneo diplomu državnog prvaka. Na ovaj njen uspeh, ponosni su svi koji znaju Miljanu, jednu veselu, šarmantnu, živahnu kao čigra i uvek spremnu za šalu devojčicu. Osmeh se ne skida sa lica njenih roditelja Nele i Vladana, ali izgleda da je na Miljanin uspeh najponosniji njen deda Dušan, koji joj je i najveća podrška. Valjda baš zbog toga, Miljana je svoju prvu osvojenu medalju, od 24 koliko ih do sada ima, posvetila i poklonila baš svom dedi Dušanu.

Inače, Miljana se karateom bavi pet godina, a trenira u karate klubu “Hai ken” u Jagodini kod trenera Čedomira Vučićevića i Saše Marinkovića. Nosilac je braon pojasa. Kaže da joj je ovaj uspeh podstrek za zoš bolji i posvećeniji rad u ovom sportu.

– Volim sve sportove, ali sam se opredelila za karate. Posle ovakvog uspeha karate sve više volim. Svoje prve udarce u karateu sam naučila kod senseja Čedomira Vučićevića. U početku sam se takmičila u katama i osvojila nekoliko medalja. Kasnije sam počela više da radim sa trenerom Sašom Marinkovićem, koji mahom radi sa učenicima koji rade borbe, pa sam se počela takmičiti u borbama, gde sam postigla veći uspeh. Sale je odličan trener, kada su u pitanju pripreme za borbe, pa je deo mog uspeha i njegov uspeh – priča Miljana.

Miljana se na državno prvenstvo kvalifikovala, osvojivši prvo mesto na prvenstvu uže Srbije. Ipak, na kvalifikaciji je, kako ona kaže, bilo mnogo lakše.

– Na kvalifikacijama mi je bilo lakše, bez velike treme. Na prvenstvu države, pre početka, imala sam takvu tremu, da sam dobila temperaturu od nje. Od same činjenice da mogu postati prvak Srbije mi se već blago mutilo u glavi. Osim toga, bilo je preko 1000 trakmičara, sva ta gužva, da li cu uspeti, ako uspem postajem prvak Srbije…ubi me trema. Kada sam počela svoje mečeve, bilo mi je već lakše – iskrena je Miljana.

Inače, ova odlična učenica i naravno dobar sportista, namerava posle osnovne škole, koju će uskoro završiti, da upiše Srednju medicinsku školu u Ćupriji. Biće joj, kaže, malo nezgodnije da na treninge putuje iz Ćuprije, pošto će tamo stanovati, ali kad se nešto voli, nađe se načina da se usklade sve obaveze.

S. Alempijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .