Naslovna // Društvo, Intervju // Plan Evanđeoske crkve u Jagodini za narednu godinu

Plan Evanđeoske crkve u Jagodini za narednu godinu

 

Plan Evanđeoske crkve u Jagodini za narednu godinu: Završetak kamp – centra, pomoć ugroženom stanovništvu i unaprediti obrazovanje romske dece

 

Od 2003. godine pa do danas, vernici, veroučitelji i pastor-sveštenik iz Evanđeoske crkve iz Jagodine uspeli su da kroz humanitarni rad, pomognu mnogim romskim porodicama. Pomoć se pre svega ogleda u hrani, odeći, obući, ali i u građevinskom maretijalu. Plan za naredni period je zavšetak kamp – centra za boravak, učenje i druženje dece i tinejdžera iz Srbije i inostranstva, kao i unepređenje položaja romske zajednice u pomoravskom regionu.

Pastor-sveštenik Evanđeoske crkve iz Jagodine Miomir Kamberović, rekao je da cilj crkve nije samo u propovedanju Božije reči, već je i humanitarna, materijalna i svaka druga pomoć ugroženim Romima koja je veoma važna kako bi se podigao kapacitet tih porodica. Osvrnuvši se na 2018. godinu, Kamberović je rekao da je zadovoljan postignutim rezultatima, posebno u segmentima humanitarnog rada i duhovnog otelotvorenja romske zajednice. Na sastancima kojima je prisustvovao, kako u zemlji tako i u inostrantvu, teme su bile usmerene na obrazovanje i zapošljavanje romske zajednice i iskazao je zadovoljstvo postignutim rezultatima.On je još i dodao da je romska zajednice otvorena za pripovedanje, naročito mlađi naraštaji, što je, kako je naveo veoma ohrabrujuće, obzirom da su danas mladi okupirani digitalnim inovacijama i sve više postaju asocijalni.

Kada je reč o planu aktivnosti Evanđeoske crkve za naredu godinu, pastor Kamberović je rekao da je prioritet zavšetak radova na kamp-centru gde će deca romske nacionalnosti iz Srbije moći da borave, uče i da se druže.Pored toga, veoma je važno nastaviti sa procesom obrazovanja i zapošljavanja romske zajednice. Planirano je da u narednoj godini donatori, pre svega članovi Evanđeoske crkve iz Kine i Kanada, obezbede romskim porodicama sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa i da se učenicima i studentima pomogne u obrazovanju.

Tradicionalno Evanđeoskva crkva za kraj godine planirana podelu novogodišnjih i božićnih paketića za najmlađe Rome, koja će se obaviti u desetak mesta u centralnoj Srbiji.

 

Aleksandar Nedeljković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .