Naslovna // Intervju // Pola veka „Pelivana“ u Jagodini: POSLASTIČARNICA VELIKOG SRCA

Pola veka „Pelivana“ u Jagodini: POSLASTIČARNICA VELIKOG SRCA

 

 

 

Porodica Ramadani već pedeset godina uspešno posluje u gradu. Poznati su ne samo po svojim specijalitetima, već i po humanitarnim akcijama u kojim učestvuju

Pelivan 2

Preneo mu ljubav prema poslu: Servert pored portreta svog oca Ehata

 
Gotovo da nema osobe u Jagodini koja nije ušla u „Pelivan“. Na njihovom tostu odrasle su mnoge generacije, a tradicija se nije prekinula nijednog trenutka. Njihov sladoled važi za najlepši u gradu, a gužve ima uvek, bez obzira na godišnje doba. Poslastičarnica „Pelivan“ uživa veliko poštovanje u gradu i omiljeno je mesto za brzi zalogaj svih generacija. Tekuća godina je posebna za ovo mesto zato što se ove godine obeležava pedeset godina od otvaranja „Pelivana“ u Jagodini, te je upravo to bio povod za naš razgovor sa vlasnikom ove poslastičarnice, Servertom Ramadanijem.

PEDESET GODINA – VELIKA ČAST
slika-3

Početak biznisa u Jagodini: „Pelivan“, 1979. godine

„Pelivan“ nije nastao u Jagodini. Prva poslastičarnica ovog naziva otvorena je 1948. godine u Pančevu, od strane Servertovog oca Ehata i njegove braće. 1965. godine, nastala je deoba imovine među braćom i tako je Ehat već naredne godine otvorio lokal u Jagodini. To je ujedno i početak nove ere porodičnog biznisa koji je nasledio upravo Servert. Sam naziv poslastičarnice nije baš svima jasan, te je gazda objasnio:
-„Pelivan“ je naziv za borca u rvanju. Kako je kod njih bitnija tehnika od snage, tako je i kod nas u pravljenju kolača“ započinje naš razgovor Servert.
Ove godine, poslastičarnica slavi veliki jubilej, a to je pedeset godina izuzetno uspešnog poslovanja u Jagodini. Servert sa zadovoljstvom govori o tome:
-Velika je čast steći poverenje grada. Raditi u prehrambenoj industriji pedeset godina i steći poverenje građana je velika čast i za mene i za porodicu. Ovo je stvarno veliko zadovoljstvo. Čim su ljudi videli da smo postavili bistu, odmah su počeli da čestitaju jubilej –govori jedan od najpoznatijih zanatlija u gradu.
Ponuda je raznovrsna, a cene su pristupačne svima. Nude od čuvenog tosta sa parizerom koji se oduvek najviše prodavao, preko svih vrsta slanih i slatkih peciva, do sladoleda, torti i kolača:
-Sladoled, tostevi i peciva se najbolje prodaju. Za sada lepo ide, a ako se ukaže potreba, proširićemo asortiman proizvoda –kaže Servert, koji je sa osmehom odbio da otkrije tajnu najukusnijeg sladoleda u gradu.

VELIKI HUMANITARCI
Pelivan 1

Najpopularnija poslastičarnica u gradu: „Pelivan“ ove godine slavi 50 godina postojanja u Jagodini

Na svakih nekoliko godina, unose neke promene. Nedavno renovirani lokal sada krasi i portret Servertovog oca Ehata. Porodica Ramadani nije poznata samo po svojim poslastičarskim specijalitetima, već i po humanitarnom radu. Pomažu gde god i kome stignu: kako svojim specijalitetima, tako i finansijski. Pohvalnica ima, ne zna im se broj. Ipak, jedna tužna životna priča posebno mu je ostala u sećanju:
-Godine 1984., u rudniku „Rembas“ nastradalo je 37 rudara. Troje dece iz jedne porodice ostalo je bez oba roditelja i moj otac i ja smo odlučili da ih stipendiramo i školujemo. Oni su završili škole i sada rade u Londonu. To je najveća čast za mene –rekao nam je Servert. Sin Azim se ugledao na svog oca i dedu, te je nastavio tradiciju pomaganja. Naime, Jovana Stojanović iz Vinorače nije bila u finansijskoj situaciji da nastavi školovanje na Hemijskom fakultetu u Beogradu, tako da joj je Azim velikodušno finansijski pritekao u pomoć i omogućio nastavak školovanja.
Servert je danas u penziji, a posao vodi njegov sin Azim, kome je preneo ljubav prema poslu. Pomažu i ćerke Merjam i Rajma, pored još petnaestak radnika. Supruga mu je preminula pre nekoliko godina, a naslednici su mu podarili šestoro unučadi. U „Pelivan“ dolaze sve generacije, što je Servertu posebno drago:
-Sve generacije dolaze. Roditelji dovode decu u kolicima kod nas, od kad se rode, pa sve do 100 godina. Ima slavnih mušterija, ali nema izuzetaka, nama su svi isti –kaže Servert Ramadani, na kraju razgovora, uz našu želju da traju bar još ovoliko dugo.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .