´╗┐ Novi Put » Tanja Petrovic, jedna od najmladjih doktora nauka iz Jagodine: Saradjuje sa istrazivacima iz celog sveta

Naslovna // Intervju // Tanja Petrovic, jedna od najmladjih doktora nauka iz Jagodine: Saradjuje sa istrazivacima iz celog sveta

Tanja Petrovic, jedna od najmladjih doktora nauka iz Jagodine: Saradjuje sa istrazivacima iz celog sveta

BIOGRAFIJA
Tanja Petrovi─ç je u Jagodini (Svetozarevu) 1974. godine. Zavr┼íila je osnovnu ┼íkolu ,,Radislav Nik─Źevi─çÔÇť u Majuru i Gimnaziju u Jagodini. Studirala je srpski jezik i knji┼żevnost na Filolo┼íkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala. Stipendiju za doktorat u Ljubljani je dobila 2000. godine. Doktorirala je 2005. godine i od tada radi u Istra┼żiva─Źkom centru Slovena─Źke akademije nauka i umetnosti (ZRC SAZU).
Udata je i ima sina i ─çerku.

– Kao lingvista i antropolog radim na projektima koji se bave kolektivnim pam─çenjem na prostoru biv┼íe Jugoslavije, dru┼ítvenim i kulturnim procesima i transformacijama u post-jugoslovenskim dru┼ítvima ÔÇô ka┼że Tanja Petrovi─ç

Mlada u uspe┼ína nau─Źnica: Tanja Petrovi─ç na Islandu

Mlada u uspe┼ína nau─Źnica: Tanja Petrovi─ç na Islandu

Tanja Petrovi─ç (41) iz Jagodine je jedna od najmla─Ĺih doktora nauka u Jagodini, a bavi se lingvistikom i antropologijom. Nedavno je odr┼żala jedno izuzetno interesantno i pose─çeno predavanje u Kulturnom centru Beograda, u okviru ciklusa ,,O zaboravu i zaboravljenimaÔÇť. U predavanju Tanja se bavila urbanim prostorom Jagodine i pitanjem kako radikalne izmene u njemu, do kojih je do┼ílo u poslednjih desetak godina, uti─Źu na gra─Ĺane Jagodine i njihova moralna i politi─Źka pozicioniranja.

Tanja radi u Istra┼żiva─Źkom centru Slovena─Źke akademije nauka i umetnosti (ZRC SAZU) u Ljubljani. U Sloveniji je 2005. godine doktorirala.

– Tema mog doktorata bila je mala srpska pravoslavna zajednica u ju┼żnom delu Slovenije koji se zove Bela Krajina. Srbi su se u Belu Krajinu doselili u 15. i 16. veku da bi branili podru─Źje Austro-ugarske monarhije od otomanskih upada. Danas ih ima oko 300 i ┼żive u ─Źetiri sela uz granicu sa Hrvatskom. Dugo su se bavili sto─Źarstvom, sklapali brakove sa Srbima iz Hrvatske, sa druge strane reke Kupe, te su zbog toga veoma dugo uspeli da o─Źuvaju jezik, veru i poseban identitet. Posle drugog svetskog rata dolazi, me─Ĺutim, do velikih promena u na─Źinu ┼żivota ÔÇô zapo┼íljavaju se u okolnim gradovima, a zajednica se otvara prema slovena─Źkim susedima, tako da su danas skoro svi brakovi me┼íoviti i dolazi do nagle zamene srpskog jezika slovena─Źkim. Najstarija generacija jo┼í uvek govori srpski, srednja oba jezika, ali sa dominantnim slovena─Źkim zbog ┼íkolovanja i posla, dok najmla─Ĺi stanovnici ovih sela prakti─Źno ne govore srpski ÔÇô obja┼ínjava Tanja.

Saradnja sa nau─Źnicima iz celog sveta: sa skupa u Japanu

Saradnja sa nau─Źnicima iz celog sveta: sa skupa u Japanu

Ona ka┼że da se u doktoratu bavila posledicama ove nagle i dramati─Źne promene do koje je do┼ílo u okviru tri generacije posle vi┼íe vekova ─Źuvanja jezika.

U Sloveniji je Tanja posle doktorata ostala manje-vi┼íe slu─Źajno ÔÇô zato ┼íto je dobila posao koji i danas radi.
– Kao lingvista i antropolog bavim se dru┼ítvima biv┼íe Jugoslavije, i za mene je bilo veoma va┼żno da ┼żivim u blizini prostora koji me interesuje. Slovenija je deo tog prostora, a sa druge strane nudi veoma dobre uslove za istra┼żiva─Źki rad, ┼íto je za mene predstavljalo odli─Źnu kombinaciju. Posao istra┼żiva─Źa ni u Sloveniji, naravno, nije lak ÔÇô najve─çi problem je u tome ┼íto taj posao ne pru┼ża nikakvu sigurnost, jer se finansiramo skoro isklju─Źivo preko projekata i sredstva za plate moramo da obezbedimo sami ÔÇô kazala je Tanja.

Obišla ceo svet: sa putovanja po Indiji

Obišla ceo svet: sa putovanja po Indiji

Ona je zaposlena na Istra┼żiva─Źkom centru Slovena─Źke akademije nauka i umetnosti, koji je jedna od najve─çih istra┼żiva─Źkih institucija u Sloveniji.

– Radim kao vi┼ía nau─Źna saradnica na Institutu za kulturalne studije i studije se─çanja, i trenutno sam vo─Ĺa tog instituta. Sa koleginicama i kolegama radim na projektima koji se bave kolektivnim pam─çenjem na prostoru biv┼íe Jugoslavije, dru┼ítvenim i kulturnim procesima i transformacijama u post-jugoslovenskim dru┼ítvima. Posebno nas zanimaju nove politike rada i rekonfiguracije javnih prostora u njima ÔÇô isti─Źe Tanja Petrovi─ç.
Zahvaljuju─çi poslu kojim se bavi Tanja Petrovi─ç je u poslednjih pet godina ┼żivela godinu dana u Nema─Źkoj (Berlin) i pola godine u Holandiji (Wassenaar).

Indija ima intenzivan intelektualan ┼żivot: Nju Delhi

Indija ima intenzivan intelektualan ┼żivot: Nju Delhi

– Oba puta imala sam stipendiju na vrlo presti┼żnim institutima koji nude neverovatno dobre uslove za rad. To su bila veoma dragocena iskustva, i profesionalno jer sam imala prilike da radim sa istra┼żiva─Źima iz celog sveta, ┼íto donosi ,,kapitalÔÇť od kojeg i danas imam mnogo koristi, i li─Źno, kako za mene tako i za moju porodicu. Posao kojim se bavim zahteva da si deo me─Ĺunarodne akademske zajednice, da objavljuje┼í na stranim jezicima i da svojim istra┼żivanjima doprinosi┼í nekim ┼íirim debatama. Za moje kolege u Srbiji, to, na ┼żalost, ─Źesto nije mogu─çe, pre svega zbog finansijskih problema sa kojima se nauka suo─Źava ÔÇô ka┼że Tanja.

Na pitanje gde su uslovi za rad najbolji, na┼ía sagovornica ka┼że da joj je te┼íko da ka┼że gde su uslovi najbolji, jer treba uzeti u obzir razli─Źite parametre.

– Za mene je najva┼żnije da imam uslove da svoj posao radim onako kako mislim da treba, i za sada sam, ┼íto se toga ti─Źe, u Sloveniji sasvim zadovoljna ÔÇô isti─Źe Tanja.

Posao kojim se bavi vodio je našu sagovornicu po celom svetu. Bila je na svim kontinentima, osim u Australiji.

– Putujem ─Źesto na konferencije, predavanja i sastanke u okviru razli─Źitih projekata i to je sastavni deo mog posla. Bila sam na svim kontinentima osim u Australiji. Za mene je naro─Źito va┼żna saradnja koju imam sa kolegama u Kejp Taunu u Ju┼żnoafri─Źkoj Republici i Nju Delhiju u Indiji, jer su to sredine u kojima je intelektualni ┼żivot izuzetno intenzivan i gde se rade veoma va┼żne stvari, ┼íto u svetu u kome dominira ono ┼íto dolazi sa Zapada nije dovoljno poznato. Od intelektualaca u ovim zemljama mo┼żemo da nau─Źimo mnogo o problemima sa kojima se danas suo─Źavaju dru┼ítva kao ┼íto je srpsko, pa i slovena─Źko ÔÇô rastu─ça nejednakost, privatizacija svega i razvla┼í─çivanje gra─Ĺana, borba za javne prostore… Tamo su ovi problemi prisutni mnogo radikalnije i imaju veoma dugu istoriju ÔÇô napominje Tanja.

Istra┼żivanja post jugoslovenskih dru┼ítava: Tanja Petrovi─ç na predavanju u Holandiji

Istra┼żivanja post jugoslovenskih dru┼ítava: Tanja Petrovi─ç na predavanju u Holandiji

Kada je u pitanju rad ove srpske nau─Źnice treba jo┼í ista─çi da je do sada napisala ─Źetiri knjige, a da ─çe peta, pod naslovom ,,Srbija i njen jug: ‘Ju┼żnja─Źki dijalekti’ izme─Ĺu jezika, kulture i politikeÔÇť biti objavljena u Beogradu na leto 2015. godine.

PETNICA
– Tokom srednje ┼íkole i studija ─Źesto sam odlazila u Istra┼żiva─Źku stanicu Petnica koja predstavlja jednu od najva┼żnijih stvari koje su mi se dogodile u ┼żivotu. Tamo sam imala priliku da se sretnem sa istra┼żiva─Źkim radom i to je u velikoj meri odredilo moja kasnija interesovanja. Isto tako, u Petnici sam stekla mnoge prijatelje sa kojima se i dan danas dru┼żim, a ve─çina njih ┼żivi na razli─Źitim mestima u Evropi i celom svetu ÔÇô kazala je Tanja.

J. Z.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .