Naslovna // Kultura // “Animirano proleće” u Jagodini

“Animirano proleće” u Jagodini

Program će se sastojati iz nekoliko radionica i projekcija animiranih filmova. Prva radionica biće održana ove subote, 6. februara, u jagodinskom Centru za kulturu sa početkom u 11 sati i biće besplatna.

Nebojša Petrović i Marija Vulić tokom konferencije: Foto TV Kopernikus

Umetnička manifestacija „Animirano proleće“ biće održana ovog marta i aprila po prvi put u jagodinskom Centru za kulturu „Svetozar Marković“, rečeno je na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, 4. februara, u foajeu ove ustanove.

Održavanjem ove manifestacije, organizatori imaju za cilj da popularišu ovu vrstu umetnosti među decom i mladima. Oni su dodali i da će program biti izuzetno bogat i zanimljiv za sve ljubitelje animacije:

-Organizovaćemo filmske projekcije. Radi se o filmovima koji su prikazivani na „Animator festu“ ranijih godina. Filmovi će se prikazivati jednom nedeljno i biće besplatni za publiku. Nadam se da će ona uživati jer je reč o zaista lepim filmskim ostvarenjima koja se ne mogu videti nigde na festivalima ili nekim posebnim filmskim događajima. Pored toga, organizovaćemo i ciklus radionica za decu školskog uzrasta. One će se odvijati u prostorijama Centra za kulturu „Svetozar Marković“. Bavićemo se animacijom plastelina, pesak animacijom, kolaž animacijom i animacijom predmeta –istakla je Marija Vulić, urednica likovnog programa Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Škola animacije u Jagodini dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Na nedavno održanom, prvom po redu, Međunarodnom festivalu animiranog filma za decu i mlade „Multmost“ u Sremskim Karlovcima, film „Trkija“ Marije Vulić dobio je specijalnu nagradu kao film koji promoviše pravoslavne vrednosti:

-Ova nagrada je vrlo značajna zbog toga što pokazuje da uz pomoć novih medijuma i novih pristupa može da se populariše ono što je tradicionalno i ono što je vezano za našu kulturu i umetnost –rekao je Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Zanimljivo je istaći da je film „Trkija“ prikazan i na nedavno završenom „Kustendorfu“. Događaj „Animirano proleće“ svojevrsna je najava devetog „Animator festa“, međunarodnog festivala animiranog filma dece i mladih, koji će tokom ove godine biti održan u jagodinskom Centru za kulturu.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .