Naslovna // Kultura // Bakti Ananda Tirta Svami u Jagodini: Usamljenost modernog čoveka

Bakti Ananda Tirta Svami u Jagodini: Usamljenost modernog čoveka

Prisutnima je govorio o tome kako moderna tehnologija više udaljava ljude umesto što bi  trebalo da ih zbliži, ali i o nekim večnim životnim principima

Bakti Ananda Tirta Svami u Jagodini: Foto Toni S. Stojanović

Bakti Ananda Tirta Svami, monah, filozof i učitelj u tradiciji Bakti joge, održao je predavanje „Usamljenost modernog čoveka“ pretprošlog ponedeljka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i njenom razvoju, čoveku je pružena mogućnost da se poveže sa ljudima iz različitih krajeva sveta. Uprkos tome, čini se da nikada nije bio usamljeniji, jer je neposredan kontakt zamenila komunikacija preko društvenih mreža. Upravo o tome kako moderna tehnologija utiče na čoveka, Bakti Ananda Tirta Svami govorio je publici u jagodinskom književnom klubu.

-Tehnologija povećava ljudske sposobnosti. Ako je čovek sposoban u bilo čemu, onda to tehnologija intezivira. Ako ima niske tendencije, onda tehnologija intezivira i njih. Nadam se da sam to uspeo pokazati ovde kroz praktične primere. Što se mene tiče, treba edukovati ljude kada je ovaj problem u pitanju i smatram da čovek treba da bude sveti u svojim namerama –rekao je Bakti Ananda Tirta Svami.

Ovaj se trenutno nalazi na evropskoj turneji, gde drži predavanja na ovu temu. Do sada je obišao zemlje Bivše Jugoslavije, ali i šire i kako je rekao, reakcije su, za njega poželjne.

-Ne želim da zauzimam egoistički stav da ću ja dati odgovor na sve, ali moja želja je da čovek stane i da  razmisli. Treba ljude malo pogurati da razmišljaju u tom smeru. Dobre su reakcije –rekao je on.

Takođe, istakao je da i da društvene mreže negativno utiču na samopouzdanje omladine, a naročito na devojke, kao i to da ljudi rođeni krajem devedesetih, tzv. „generacija Z“, tu usamljenost najviše osećaju. Dotakao se i drugih večnih životnih principa, poput onog da je jednoumlje opasna pojava, te da treba postojati različitost mišljenja i da je ona kao takva uvek poželjna.

Bakti Ananda Tirta Svami, rodom iz Dalmacije, monah, duhovnik i učitelj je u tradiciji Bakti joge preko 30 godina. Promoviše duhovne vrednosti, jednostavan i prirodan način života. Tokom godina, inicirao je, uspostavio i vodio je duhovne zajednice i farme, a bio je i lektor i izdavač magazina. Držao je predavanja širom sveta, a preko 200 na američkim univerzitetima. Rado je viđen na interreligijskim skupoima i modernim platformama za izlaganje zanimljivih filozofskih i životnih pitanja.

Ovo je bilo njegovo drugo gostovanje u Književnom klubu „Đura Jakšić“, gde je prvi put govorio 2020. godine.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .