Naslovna // Kultura // Biblioteka u Jagodini: Za par dana više od 260 novih članova

Biblioteka u Jagodini: Za par dana više od 260 novih članova

Ova ustanova je od Ministarstva kulture nedavno dobila nove naslove u vrednosti od milion dinara, a od Skupštine grada Jagodine 200 hiljada dinara za nabavku novih knjiga. Najviše se traže knjige Albaharija, Frederika Bakmana i Jelene Bačić Alimpić

Foto: TV Kopernikus

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini u svom fondu ima oko 100 hiljada knjiga iz različitih oblasti: od stručne literature, pa sve beletristike. Člansku kartu ove ustanove kulture ima oko 4000 Jagodinaca, a zahvaljujući nedavno održanim akcijama sniženja cene članarine, taj broj se za kratko vreme povećao. Zaposleni u jagodinskoj biblioteci zbog toga nisu krili svoje zadovoljstvo.

-U celoj Srbiji bila je organizovana akcija Dečije nedelje. Mi smo se kao i svake godine pridružili. Tokom te akcije, učlanili smo 117 novih članova na dečijem odeljenju, koje pohađaju predškolci i učenici osnovnih škola. Početkom novembra organizovali smo i akciju sniženja članarine za odrasle članove. Tu smo veoma zadovoljni, jer smo za pet dana učlanili 145 Jagodinaca po ceni od samo 300 dinara. Drago nam je da su naši sugrađani iskoristili tu priliku –rekao je bibliotekar Milun Vasić.

Narodnoj biblioteci u Jagodini je, zahvaljujući otkupu iz Ministarstva kulture, stigao veliki broj knjiga u vrednosti od oko milion dinara, dok je Skupština grada Jagodine za nove naslove izdvojila 200 hiljada dinara. Iz biblioteke kažu da se trude da isprate potrebe i želje svih svojih korisnika.

-Ovih dana se javlja potreba za nabavkom novih knjiga jer je izmenjen program srednjoškolske lektire. Drago nam je da su knjige Davida Albaharija, poput knjige „Mamac“, naišle na lep odjek među srednjoškolcima. Uzimaju je kako zbog obaveza, a izgleda i da im se dopada. Kod starijih, trend je isti. Od stranih autora, najviše se traži Frederik Bakman, a od domaćih Miodrag Majić i Jelena Bačić Alimpić –istakao je Vasić.

Čak 10 knjiga zavičajnih pisaca nedavno je ugledalo svetlost dana upravo u izdanju jagodinske biblioteke, na šta je ova ustanova vrlo ponosna:

-Sve su to zavičajci koji doprinose zavičajnoj kulturi. Što se tiče čitanosti, izdvojili bismo Slavicu Đurić Sedlarević, čija dela se traže i u našoj biblioteci. Imamo nešto što je lično i lokalno, a opet traženo među Jagodincima –navodi on.

Odeljenje periodike omogućilo je svim zainteresovanim članovima biblioteke da putem mejla dobiju 10 skeniranih stranica stručnih časopisa, dok odeljenje stručne knjige i dalje vrši nabavku literature za svoj odsek iz drugih biblioteka. Svi koji žele da dođu do određene knjige, mogu da kontaktiraju biblioteku i da izvrše rezervaciju, a zaposleni su istakli da će se potruditi da njihovi članovi u najkraćem roku dobiju željeni naslov.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .