Naslovna // Kultura // Burni aplauzi za čuvare srpske tradicije u Glogovcu

Burni aplauzi za čuvare srpske tradicije u Glogovcu

Predstavilo se šest kulturno-umetničkih društava, a posetioci ove manifestacije svako izvođenje nagradili su burnim aplauzima

Foto: TV Kopernikus

Defileom od 210 učesnika različitih starosnih generacija, od Doma kulture pa sve do porte crkve, počelo je Veče folklora u Glogovcu, selu nadomak Jagodine, koje je održano pretprošlog ponedeljka.

Ovu manifestaciju, Kulturno-umetničko društvo „Glogovac“ organizovalo je po drugi put, povodom praznika Svete Trojice, inače seoske slave.

-Ideja za organizovanje jedne ovakve manifestacije je došla zato što ljudi jednostavno hoće da gostuju kod nas. Prvi cilj nam je da sklonimo decu sa ulice, od telefona i kompjutera u vidu proba, vežbanja i održavanja ovakvih manifestacija. Stalno gostujemo i aktini smo što se toga tiče, a najvažnija stvar svega ovoga je da se narod druži, da se upoznaje i veseli. Mi sarađujemo sa svima. Imamo zgusnut raspored, ali gledamo svakoga da ispoštujemo. Saradnja sa lokalnom samoupravom je na visokom nivou. Bez njih, ništa ne bi mogli da sprovedemo u delo –rekao je Ivica Antonijević, predsednik KUD-a “Glogovac”.

Pored domaćina, svojim koreografijama, vokalnim i instrumentalnim izvođenjima, predstavili su se i članovi još pet kulturno-umetničkih društava. To su „Šumadija“ iz Batočine, „Toplica“ iz Prokuplja, „Stevan Knićanin“ iz Knića, „Stari Kostolac“ iz Kostolca i „Stevan Sinđelić“ iz sela Vojska kod Svilajnca. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo zbog učešća na jednoj ovakvoj manifestaciji, kao i zbog saradnje sa Kulturno-umetničkim društvom „Glogovac“.

Foto: TV Kopernikus

-Sad je malo teško da se očuva ta naša srpska tradicija, zato što naša deca idu u tom nekom drugom smeru. Mislim da je ovo idealna prilika da deca vide i da nastave da čuvaju tu našu srpsku tradiciju. Meni se ova manifestacija mnogo dopada. Prvi put smo ovde i ovo je naša prva saradnja –rekao je Zoran Petrović, predsednik KUD-a “Toplica” iz Prokuplja.

-Mislim da su Srbiji potrebne ovakve manifestacije. Svi znamo koji je njihov cilj, a to je održavanje tradicije, odvajanje dece od ulice i sklapanje novih prijateljstava. Prvi put smo u Glogovcu i mislim da će ova saradnja trajati još dugi niz godina. Drago mi je da se ja ponovo nalazim u ovom kraju, jer sam najlepše godine života proveo u Jagodini, kao student Pedagoške akademije –rekao je Rajko Radenković, direktor KUD-a “Stevan Knićanin” iz Knića.

Mnogobrojna publika imala je priliku da uživa u vrhunskim nastupima talentovanih izvođača, a svaki od njih nagrađen je gromoglasnim aplauzima. Kulturno-umetničko društvo „Glogovac“ nastavlja sa svojim aktivnostima i već u naredna dva meseca očekuje ih 10 nastupa.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .