Naslovna // Kultura // Članovi Književnog kluba “Mirko Banjević” iz Paraćina gostovali u Jagodini

Članovi Književnog kluba “Mirko Banjević” iz Paraćina gostovali u Jagodini

Tokom večeri, gosti su čitali svoje pesme, a njihova predstavljanja izazvala su aplauze prisutnih

Snežana Bihler, Olga Ružić Lodika i dr Predrag Jašović tokom večeri

Članovi Književnog kluba „Mirko Banjević“ iz Paraćina gostovali su proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Ova ustanova kulture iz Paraćina postoji od 1973. godine i danas broji oko 50 članova. Pored organizovanja poetskih večeri i promocija radova svojih članova, među kojima ima i dosta mladih, Književni klub „Mirko Banjević“ bavi se i izdavašatvom. Nedavno je iz njihove štampe izašao zbornik radova pod nazivom „Svetosavski sabor“:

-Imamo veliki broj aktivnosti, pre svega dosta manifestacija. Ove godine, pre ove zabrane, imali smo priliku da održimo 27. po redu Svetosavski pesnički maraton i petu Svetosavsku svetkovinu za decu i učenike osnovnih i srednjih škola. Sve to smo uspešno obavili i na kraju, zbornik radova od 2017. do 2020. godine „Svetosavski sabor“ je proizvod toga. Tu smo odštampali radove učesnika sa pomenutih događaja, ali i sa prošlogodišnje prve književne manifestacije koja nosi naziv „Petruški književni sabor“. Održan je i naučni skup u okviru te manifestacije, o kojoj je štampan poseban zbornik –rekla je Olga Ružić Lodika, predsednica Književnog kluba „Mirko Banjević“ iz Paraćina.

Tokom večeri u jagodinskom Književnom klubu „Đura Jakšić“, članovi ove paraćinske ustanove kulture predstavili su se publici čitanjem svojih poetskih radova. To su: Zlata Jovanović, Snežana Tanić, Biljana Stanisavljević, Danijel Matić, dr Predrag Jašović, koji je pored stihova, govorio i o životu i stvaralaštvu Mirka Banjevića, a svojim radovima predstavili su se i bračni parovi Tatjana i Zoran Đurić, kao i Olga i Dušan Ružić.

Iz kluba „Mirko Banjević“ najavili su da za period pred njima planiraju objavljivanje još književnih izdanja, a istakli su da će raditi i na pojačanju broja svojih članova.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .