Naslovna // Kultura // Dali između zvezda i basni

Dali između zvezda i basni

ZANIMLJIVA IZLOŽBA U CENTRU ZA KULTURU U SVILAJNCU

Izložbu grafika Salvadora Dalija ljubitelji ovog španskog umetnika moći će da pogledaju do 5.aprila
U Centru za kulturu u Svilajncu otvorena je izložba “Dali između zvezda i basni” koja sadrži oko četrdesetak grafika poznatog španskog slikara, pisca i vajara Salvadora Dalija.
Izložba obuhvata seriju od 11 numerisanih i potpisanih grafika koje ilustruju basne Žana de Lafontena, kao i portret pisca, zatim 13 grafika iz serije Zodiak, 10 grafika iz ciklusa Božanstvena komedija i Biblija Sakra, i bronzanu skulpturu ,,Žena žirafa”.
Direktorka Centra za kulturu Ivana Nešić je kazala da je Dali jedan od najintrigantnijih umetnika 20. veka.
– Dali je tokom svog života napravio više od 1.500 slika, a bavio se dizajnom, fotografijom, skulpturom, snimanjem filmova. Ostavio je trag, ne samo svojom umetnošću, već i svojom kontroverznom ličnošću. Dali je upijao raznovrsne uticaje i radio po uzoru na klasične umetnike kao što su Rafaelo, Velaskez, ali i po uzoru na tadašnju avangardu, na Pikasa, italijanske futuriste. Tada počinje da neguje svoje karakteristične brkove, kako kaže, po ugledu na Velaskeza. 1929. godine glumi kod svog prijatelja Bunjuela u nadrealističkom filmu ,,Andaluzijski pas”. Te godine se i službeno pridružio nadrealističkoj školi gde kroz savršeni naturalizam izražava svoju paranoično kritičnu metodu. Prvu samostalnu izložbu je imao 1929. godine u Parizu. A te godine upoznaje i svoju muzu i ženu svog života Ruskinju Galu, koja je bila 11 godina starija od Dalija- kazala je Ivana Nešić.
Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, a radovi pripadaju kolekciji Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića. Producent izložbe je Mihajlo Nestorović. On je kazao da će ova izložba gostovati u još nekoliko gradova u Srbiji.
Izložbu je proglasio otvorenom narodni poslanik iz Svilajnca Miroslav Marinković. On je rekao da je Svilajnac postao kulturno stecište i izrazio zadovoljstvo što je jedna ovakva izložba priređena u gradu na Resavi. Ljubitelji ovog španskog umetnika izložbu će moći da pogledaju do 5.aprila.
J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .