Naslovna // Kultura // “Đurino veče” u Jagodini: Sećanje na majstora kičice i pera

“Đurino veče” u Jagodini: Sećanje na majstora kičice i pera

Tokom večeri, govorilo se o njegovom životu i stvaralaštvu, a čitana je i Đurina poezija, kao i pesme posvećene njemu. Prisustvovao veliki broj ljubitelja književnosti

Dragica Šreder, Ratko Stojilović i Dejan Tanić tokom večeri posvećene Đuri Jakšiću

Veče posvećeno bardu srpskog romantizma, književniku, pesniku i slikaru Đuri Jakšiću održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu u Jagodini koji i nosi njegovo ime.

Đura Jakšić rođen je 1832. godine u Srpskoj Crnji. Pored pisanja pripovedaka i poezije, bavio se i pisanjem istorijskih drama u stihu, slikarstvom i prosvetnim radom, te je kao takav ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti. Dobar deo svog života proveo je u Jagodini, a Književni klub u ovom gradu od 1968. godine nosi njegovo ime. Od 2000. godine klub dodeljuje „Đurinu gramatu“ istaknutim pojedincima za doprinos radu ove ustanove, a članovi kluba rado se sećaju ove ličnosti koja je jedan deo svog života provela upravo u Jagodini, rekao je književnik Ratko Stojilović:

-Pre 150 godina, tačnije 1869. godine, Đura Jakšić je došao u Jagodinu, gde je radio kao profesor krasnopisa u tadašnjoj realki. U Jagodini je napisao pripovetku „Komadić švajcarskog sira“, a ovde je napisao i više pesama. Poznat je bio i kao izuzetno nadareni slikar. Uradio je mnogo portreta bogatim trgovačkim porodicama, kao i nekoliko izuzetnih ikona koje je trebalo da krase Staru crkvu, ali voljom nekih moćnika iz Beograda, te ikone su zanavek tamo odnešene i ostavljene. Živeo je boemski život u Jagodini i raznorazne anegdote su ga pratile. Đura je bio nenadmašni bard romantične književnosti naše Srbije, ali i šire –rekao je Stojilović.

Pored Stojilovića, o Đurinom životu i stvaralaštvu govorili su književnik i novinar Mile G. Lazarević, kao i istoričar mr Dejan Tanić. Lazarević je podsetio na Jakšićev buntovan duh, zbog kojeg je često bio u sukobu sa vlašću, ali i na to da je znao da se druži sa monasima. Tanić je istakao da je Đura bio simbol civilizacije unutar tadašnje Srbije. U to vreme, u Jagodini je boravio i Svetozar Marković, te je Jagodina u to vreme, prema Tanićevim rečima, bila epicentar intelektualnog promišljanja. U vreme kada je veći deo Srba bio nepismen, Jagodina je imala svoje čitalište, i kako je Tanić rekao, Jagodina treba da bude ponosna na to. Veče je bilo oplemenjeno i čitanjem poezije, kako one koju je pisao sam Jakšić, tako i one koju su drugi stvaraoci pisali njemu u čast, a čitali su je: Dragica Šreder, Žika Ignjatović, Kristina Bigić Makić, Aleksandar Dobrosavljević, Miomir Lakićević, Bratislav Magdić i Dušanka Dragosavac. Izlaganja o Jakšiću i čitanje poezije brojna publika nagradila je burnim aplauzima.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .