Naslovna // Kultura // Festival “Recitacionica” u Jagodini do 14. do 16. oktobra: Prijave do 1. oktobra

Festival “Recitacionica” u Jagodini do 14. do 16. oktobra: Prijave do 1. oktobra

Mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Selektor je glumica Maja Kolundžija, dok će u žiriju biti Ljubivoje Ršumović, Milorad Miki Damjanović i predstavnik grada Jagodine. Prijave se vrše putem mejla recitacionica@gmail.com, a sve detaljnije informacije mogu se naći na Fejsbuk i Instragram stranicama festivala

Zvaničan logo festivala: Foto – TV Kopernikus

Republički festival kazivanja poezije “Recitacionica”, prvi po redu, biće održan od 14. do 16. oktobra u Jagodini.

Cilj organizovanja „Recitacionice“ taj je da se ova forma izražavanja polako vrati među decu i mlade. Iz uprave festivala istakli su da su mladi ljudi, a pogotovo oni najmlađi, pod velikim uticajem društvenih mreža i sadržaja koji se nudi na njima, te da nisu toliko svesni značaja recitovanja za njihov duhovni razvoj.

-Ideja organizovanja ovog festivala krčka se već duže vreme u mojoj glavi. Mi u Srbiji nemamo nijedan festival recitatora. Postoji festival “Dani Danila Lazovića”, ali to je festival studenta glume i tu deca nemaju pristupa. Ja radim sa decom godinama unazad i otprilike znam šta im fali i koja su im interesovanja. Deca koja dolaze kod mene u školu glume imaju to interesovanje, ali nemaju gde da ga iskažu. Odatle meni ideja da napravimo festival, da recitovanju i toj nekoj vrsti izražavanja damo na bitnosti jer, između ostalog, na Fakultetu dramskih umetnosti jedna od obaveznih stvari je recitacija –rekao je Petar Mitić, direktor festivala.

Petar Mitić, direktor festivala: Foto – TV Kopernikus

Priliku da se takmiče imaju učenici osnovnih i srednjih škola, a kako navode iz uprave, interesovanje kandidata je na zadovoljavajućem nivou. 

-Takmičari mogu da se prijave do 1. oktobra putem mejla recitacionica@gmail.com. Selektor festivala je Maja Kolundžija, dramska umetnica iz Beograda. Žiri će imati tri člana, a to su: pesnik Ljubivoje Ršumović, kao predsednik, glumac Milorad Miki Damjanović i jedan predstavnik grada Jagodine. Bira se 10 najboljih iz svake kategorije: od prvog do četvrtog, od petog do osmog razreda i od prvog do četvrtog razreda među srednjoškolcima. Prva mesta u svim kategorijama dobiće novčanu nagradu –rekao je Mitić.

Pored najboljih recitatora, biće nagrađen i najbolji mladi pesnik uzrasta do 25 godina. Potrebno je da se pošalje autorska pesma na mejl festivala, a žiri će izabrati najbolju. Autor će dobiti nagradu koja će nositi ime našeg nedavno preminulog pisca za decu Peđe Trajkovića, a koja se sastoji od unikatne povelje i štampanja zbirke pesama. Sve detalje oko prijave, zainteresovani mogu naći na Fejsbuk i Instagram stranici festivala, a pokrovitelji manifestacije su Skupština grada Jagodine, Kulturni centar „Svetozar Marković“, Kulturno-umetničko društvo „Temple of art“ iz Jagodine, inače organizator festivala i prijatelji.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .