Naslovna // Kultura // Foto konkurs Zavičajnog muzeja u Jagodini: Fotografije slati do 18. septembra

Foto konkurs Zavičajnog muzeja u Jagodini: Fotografije slati do 18. septembra

Tema je grad Jagodina, a radove treba slati na i-mejl adresu: jamuseum@gmail.com. Posle toga sledi žiriranje, a proglašenje pobednika je 30. septembra. Detaljnije informacije u vezi sa konkursom mogu se naći na zvaničnm sajtu Zavičajnog muzeja

Foto: TV Kopernikus

Foto konkurs Zavičajnog muzeja grada Jagodine pod nazivom “Fotografija u muzeju”, drugi ovogodišnji, počeo je 15. avgusta i trajaće sve do 18. septembra. Tema ovogodišnjeg konkursa je grad Jagodina. a organizatori su ostavili mogućnost učesnicima da se opredele između četiri kategorije.

-Slike stare Jagodine čine prvu kategoriju. Tu treba predstaviti onaj duh stare Jagodine koji polako iščezava i kulturno nasleđe koje je još uvek očuvano. Zatim, tu su i pejzaži novog grada. Jagodina je u poslednjih 20 godina postala značajan turistički centar. Izgradila se i promenila malo svoj izgled, pa eto prilike da se prikaže i kako sada izgleda grad. Tu je i ekologija. To je tema koja obuhvata biljni i životinjski svet našeg grada i staništa koja ona naseljavaju, ali i odnos lokalne zajednice prema svom prirodnom okruženju. To može biti kritički i afirmativno. Ostavili smo i slobodnu temu, gde fotografima pružamo mogućnost da naprave neke slobodne kompozicije, ali da opet sve te fotografije imaju neki osobeni, prepoznatljiv pečat, da je to baš grad Jagodina –rekla je Jasmina Trajkov, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Prvi konkurs održan je na proleće ove godine, tokom manifestacije “Muzeji za 10”. Kako kažu iz organizacije, njihova osnovna zamisao bila je popularizacija kulturnog nasleđa i afirmacija fotografije.

-Želimo da, fotografiju koja je prisutna u životima svih nas, malo iskoristimo u naše svrhe, da angažujemo sve ljude koji se bave fotografijom, da njih praktično isprovociramo da počnu da rade nve fotografije i da to sve bude u nekom našem zajedničkom interesu. Osnovni cilj nam je da se proširimo van granica našeg grada, da pozovemo sledeće godine fotografe iz čitave Srbije, ali i da možda jednog dana postane internacionalni konkurs. Nadam se da ćemo jednog dana biti u mogućnosti da, kroz par godina, napravimo i izložbu u pravom galerijskom prostoru. Za sada, pobedničke fotografije dobijaju prostor i jednu virtuelnu izložbu na našem sajtu i prateći elektronski katalog –istakla je Trajkov.

Zainteresovani fotografije treba da pošalju do 18. septembra na i-mejl adresu:jamuseum@gmail.com. Pristigle fotografije ocenjivaće četvoročlani žiri koji će činiti: Boris Airo, profesionalni fotograf, Jasmina Trajkov, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Zavičajnog muzeja u Jagodini, Đorđe Filipović, dizajner i Milosav Brajković, muzejski fotograf. Žiriranje će se obaviti 21. septembra.

Pobednici konkursa biće proglašeni 30. septembra, na dan Zavičajnog muzeja grada Jagodine. Sve detaljne informacije o pravilima konkursa mogu se pronaći na zvaničnom veb sajtu Zavičajnog muzeja: www.jagodina.museum.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .