Naslovna // Kultura // Gitarska magija u Jagodini!

Gitarska magija u Jagodini!

Instrumentalni trio „Balkanske žice“ svojim jednočasovnim nastupom oduševio publiku u Jagodini. Nastup je bio u okviru letnje manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“. 

Gitarski instrumentalni trio „Balkanske žice“ nastupio je protekle subote u jagodinskom izletištu „Potok“. Svojim jednočasovnim nastupom, muzičari su oduševili publiku na dupke punim tribinama, a nastup je bio sastavni deo tradicionalne letnje manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“:
“Jagodina je jedno od mesta gde smo često svirali i radujemo se svakom susretu sa jagodinskom publikom. Jagodina ima puno turista i treba im pokazati šta sve ona nudi, a jedna od tih stvari je i ova manifestacija. Sve je profesionalno odrađeno: od bine do ozvučenja, a i prostor je idealan za nas i našu publiku“ rekao je sa zadovoljstvom frontmen tria, Zoran Starčević.

Trio „Balkanske žice“izvodio je te večeri više od sat vremena orijentalnu muziku iz svih krajeva sveta, sa primesama džeza, svinga i klasičnih elemenata. Svako njihovo izvođenje je pozdravljeno burnim aplauzom, a posebnu pažnju publike je privuklo i njihovo šestoručno sviranje na jednoj gitari, što je ujedno i njihov zaštitni znak.

Trio koji čine otac Zoran i sinovi Nikola i Željko Starčević već godinama unazad svojim izvođenjima oduševljavaju publiku kako u Srbiji, tako i širom sveta. Svoju muziku su izvodili širom cele Evrope, ali i Amerike i svuda su dočekani i ispraćeni aplauzima. Izdali su četiri albuma sa svojim kompozicijama, a dobitnici su i nekoliko nagrada među kojima je svakako najznačajnija ona sa kompozitorskog takmičenja u Americi 2005. godine, gde su nagrađeni prvom nagradom u kategoriji „Svetska muzika“ za kompoziciju „Vodenica“. Takođe, 2004. godine, dobili su i nagradu u Italiji kao najbolji instrumentalni ansambl, dok su mnogi muzički kritičari za njih imali samo reči hvale.

Nastup ovih muzičara je bio još jedan u okviru tradicionalne letnje manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“, a koju organizuje Кulturni centar i skupština grada Jagodine.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .