Naslovna // Kultura // Izložba dela japanskog umetnika Kacumija Cuđija u MNMU

Izložba dela japanskog umetnika Kacumija Cuđija u MNMU

 

U četvrtak 5. jula 2018. godine, sa početkom u 20 sati, u MNMU se otvara izložba japanskog umetnika Kacumija Cuđija (Katsumi Tsuji)

Vatrena ptica, 2015. drvo, visina 87 cm, MNMU

Kacumi Cuđi je umetnik koji stvara više od četiri decenije, a poslednjih godina domaćoj publici se predstavlja kao učesnik većih međunarodnih manifestacija u organizaciji MNMU – Likovne kolonije i Bijenala naivne i marginalne umetnosti, a od 2017. i Trijenala umetnosti samoukih vizionara. U Srbiji  izlaže i samostalno ( 2016; 2017.) a ove 2018. godine, MNMU ovom umetniku priređuje izložbu u okviru programa 20. Likovne kolonije.

Izložba Kacumija Cuđija u MNMU predstavlja izbor dela iz umetnikove lične kolekcije, kao  i dela iz Zbirke MNMU nastalih na proteklim Kolonijama u organizaciji MNMU. Reč je o tridesetak slika manjeg formata u tehnici uljanog pastela na šperu, kao i nekoliko skulptura u drvetu, koje predstavljaju poseban vid izraza ovog umetnika. Umetnikova naglašena senzibilnost i večiti mladalački duh krase pomenuta ostvarenja, dok ih inventivnost formulisanja, naročito u pogledu tehnike, čini posebnim.

Mačji san, 2012. uljani pastel na šper ploči, 61 x 70 cm, MNMU

Tokom trajanja izložbe, publika će biti u prilici da pogleda i dokumentarne filmove o Likovnoj koloniji u produkciji MNMU, dok će najmlađa publika moći da učestvuje u likovnim radionicama i drugim aktuelnim sadržajima.

Ovim povodom priređen je katalog izložbe u izdanju MNMU (glavni urednik: N. Krstić; autor teksta: N. Ljubomirović; dizajn i fotografija: S. Štetić).

Izložba će biti  otvorena do kraja meseca jula.

Nina Ljubomirović, kustos MNMU

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .