Naslovna // Kultura // Izložba o staklarstvu u Zavičajnom muzeju Jagodina

Izložba o staklarstvu u Zavičajnom muzeju Jagodina

Svečano će biti otvorena u četvrtak, 12. maja u 19 sati. Autori ove izložbe su arheolog Smiljana Dodić i istoričar umetnosti Jasmina Trajkov, obe muzejski savetnici Zavičajnog muzeja u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Izložba „Rađanje staklarstva u Srbiji: staklo iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina“ biće otvorena u četvrtak, 12. maja sa početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Autori ove izložbe su arheolog Smiljana Dodić i istoričar umetnosti Jasmina Trajkov, obe muzejski savetnici Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Ova godina je specifična po tome što je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašena Međunarodnom godinom stakla. Tako će čitava godina biti posvećena afirmisanju uloge i značaja koje staklo ima u nauci, ekonomiji i kulturi. Stoga se Zavičajni muzej Jagodina pridružuje obeležavanju Međunarodne godine stakla izložbom na kojoj će predstaviti  staklo iz muzejskih zbirki nastalo u periodu od kasne antike do sredine 20. veka, sa posebnim naglaskom na staklu proizvedenom u staklarama u Jagodini.

Podsećanja radi, teritorija grada Jagodina je kolevka nacionalne proizvodnje i industrijalizacije stakla u obnovljenoj Srbiji, jer je ovde, na lokaciji između sela Mišević i Belice, osnovana prva staklara 1846. godine.

Ovom izložbom, Zavičajni muzej Jagdina posle duže pauze ponovo pokreće izložbenu delatnost, a ujedno počinje i manifestacija „Muzeji za 10“ koja se u periodu od 14. do 20. maja održava u skoro svim muzejima u Srbiji. U okviru ove manifestacije, u subotu, 14. maja održaće se i Evropska Noć muzeja.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .