Naslovna // Kultura // Izložba “Umetnost u doba korone” u EGŠ “Nikola Tesla” u Jagodini

Izložba “Umetnost u doba korone” u EGŠ “Nikola Tesla” u Jagodini

„Svako je bio inspirisan svakodnevnim životom. Hteli su da pobegnu od činjenice da im je život promenjen i da nema onoga na šta su navikli“ rekla je Jasmina Šumar, profesorka likovne kulture u EGŠ „Nikola Tesla“ u Jagodini

Jana Milić ispred svojih radova: Foto TV Kopernikus

MihajloAna i Sanela deo su trinaestočlane ekipe talentovanih učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Jagodini čiji su radovi izloženi u holu škole. Izložba „Umetnost u doba korone“ sastoji se od njihovih radova na kojoj je svako period izolacije i mart 2020. godine predstavio na svoj način:

-Ovaj rad je nastao u vreme korone i bio je inspirisan celokupnom situacijom kroz neki bolji pogled na celokupno stanje. Gledao sam to na neki lepši i bolji način, nije mi sve bilo mračno i tmurno kao što jeste bilo mnogim pojedincima. Tražio sam nešto lepše u tome –rekao je učenik Mihajlo Tomić.

-Naslikala sam Lignjoslava kao Mona Lizu. Bilo mi je dosadno zato što tokom izolacije nisam išla u školu i nisam radila ništa. Smislila sam nešto originalno i nešto što se izdvaja od drugih radova generalno –rekla je Jana Milić, takođe učenica.

Sanela Nikolić se oprobala i u izradi plakata koji prati celokupnu izložbu:

-Plakat radim prvi put na ovaj način. Do sada nisam radila plakate, radila sam nešto grafički i za sebe, ali ništa poput ovog. Nemamo nikakvih dodirnih tačaka sa grafičkim dizajnom i sa umetnošću. Više je to neki hobi, nešto što radim sama –rekla je Sanela.

Da umetnost ne poznaje nikakve granice, dokazala je i profesorka Jasmina Šumar čija je ideja bila da kroz nastavu putem interneta zaokupi pažnju svojih učenika, ali i da otkrije njihove skrivene talente:

-Ideja je bila da ih zaposlim. Oni su se preko „Gugl“ učionice, koja je nazvana „Umetnici“, sami prijavljivali i ulazili u tu imaginarnu učionicu. Došla sam na ideju da naziv bude „Umetnost u doba korone“. Ono što je iznenađujuće, radovi su bili inspirisani svakodnevnim životom. Hteli su da pobegnu od činjenice da im je život promenjen, da više nema druženja onakvog na koje su navikli –rekla je Jasmina Šumar, profesor likovne kulture u ovoj školi.

Kako nam je rekla ova mala ekipa velikih umetnika, ovo je samo prvi deo. Već sledećeg meseca, Elektrotehničko građevinska škola „Nikola Tesla“ priprema novu postavku izložbe „Umetnost u doba korone“.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .