Naslovna // Kultura // Jagodina u “Mreži malih kinoprikazivača”

Jagodina u “Mreži malih kinoprikazivača”

“Sinepleksi niču na sve strane, a manji bioskopi postaju ugroženi. Cilj “Mreže” je taj da se manje ustanove održe i poboljšaju kvalitet svog rada” rekla je Zorica Stojinović, urednica filmskog programa u Centru za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini

Jagodinski Centar za kulturu “Svetozar Marković”: Foto TV Kopernikus

Neformalno udruženje „Mreža kinoprikazivača Srbije“ nastalo je početkom 2020. godine. Zbog situacije sa pandemijom korona virusa, realizacija predviđenih aktivnosti je usporila, ali Udruženje je za to vreme vredno radilo “iza zavese”, te je ono zvanično registrovano 11. decembra ove godine. Čine ga 42 osnivača: 26 kulturnih centara i 16 privatnih bioskopa, a među njima je i Centar za kulturu „Svetozar Marković“ iz Jagodine.

Pod malim prikazivačima podrazumevaju se bioskopi i kulturni centri koji imaju jedan do tri ekrana, tj. oni prikazivači koji su manji od popularnih „sinepleksa“. Zorica Stojinović, urednik filmskog programa u jagodinskom Centru za kulturu „Svetozar Marković“, istakla je da učešće jagodinske ustanove u ovom Udruženju od velikog značaja za opstanak bioskopa u ovom gradu:

-„Sinepleksi“ niču na sve strane, te su tako mali kinoprikazivači postali ugroženi. „Sinepleksi“ su uvek bolje opremljeni, popularniji i imaju veće šanse da privuku veći broj publike. Međutim, mali kinoprikazivači su daleko ispred „sinepleksa“ jer, za razliku od njih, oni prikazuju i umetničke i dokumentarne filmove, festivalske pobednike, ali i komercijalu, te je program vrlo šarenolik. Prvi cilj bio je da se mi umrežimo, da vidimo koliko nas ima i u kakvom smo stanju. Drugi cilj je taj da se radi na poboljšanju kinoprikazivačke delatnosti u malim bioskopima. Iza ove Mreže stao je Filmski centar Srbije. On nas je podržao svesrdno: moralno, materijalno i finansijski da osnujemo ovu organizaciju koja će pomoći malim kinoprikazivačima koji imaju neki problem. Za bilo kakvo konkurisanje za neka sredstva, bilo kod Filmskog centra Srbije ili Ministarstva kulture, mnogo lakše ćete to uraditi preko Mreže. Ona je tu da pomogne svim tim malim kinoprikazivačima da se održe i da poboljšaju kvalitet svog rada –istakla je Stojinović, koja je inače jedan od pet članova Upravnog odbora ove novooformljene ustanove. Takođe, član je i Programskog saveta koji odlučuje o programima, kao i član Uređivačkog kolegijuma koji će uređivati publikaciju Mreže koja će izlaziti jednom godišnje.

Zorica Stojinović, urednica filmskog programa u jagodinskom Centru za kulturu

Ona je istakla da će se saradnja sa Mrežom pozitivno odraziti na bioskop u Jagodini:

-Ako stvari ostanu ovako kako jesu, javićemo se na prvi konkurs Filmskog centra Srbije u aprilu za preddigitalizaciju i digitalizaciju. Preddigitalizacija podrazumeva primeru infrastrukture u sali za završni čin digitalizacije bioskopa. Digitalizacija podrazumeva kupovinu projektora, izradu zvučne izolacije i kupovinu zvučne opreme. Imali bi i novo platno. Ova oprema koju sada imamo nije više kompatibilna sa savremenim digitalnim bioskopima. Jednom kada uđete u taj ciklus, onda se stalno javljate na konkurse i oni vas prate u kom ste stepenu realizovali taj svoj plan. To se sve odvija u fazama i na kraju bi trebalo da imamo savremeni digitalizovani bioskop sa jednim ekranom, za koji se može reći da je moderan –napomenula je Stojinović.

Prvi program koji bi trebalo Mreža da  realizuje je serijal “Filmski klasici – 55 godina Praške škole”. On će se sastojati iz kultnih filmova: “Varljivo leto ‘68” i “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, „Miris poljskog cveća“ i „Nešto između“ Srđana Karanovića, kao i „Nacionalna klasa“ i „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića. Ipak, prikazivanje filmova neće biti jedina aktivnost ovog nedavno osnovanog Udruženja:

-Uz prikazivanje revije, planirani su okrugli stolovi, tribine, razgovori sa publikom, gostovanja autora iz ovih filmova, filmske radionice za mlade, promocije knjiga i izložbe vezane za film. Sve to bi trebalo da bude jedan jedinstven događaj za publiku. Najznačajnije je što će novac za otkup filmskih prava obezbediti Filmski centar Srbije preko Mreže kinoprikazivača, a novac se već nalazi na računu Mreže. Najveći deo programa biće besplatan. Ukoliko se nešto bude naplaćivalo, to će biti po simboličnoj ceni –istakla je urednica filmskog programa u jagodinskom Centru za kulturu. Ona je takođe dodala i da je u planu organizovanje ciklusa „Sedam veličanstvenih“, saradnja sa Filmskim festivalima  „Beldoks“, „Slobodna zona“ i Festivalom autorskog filma.

Jagodinski bioskop neće raditi 31. decembra i prvog januara, ali već od drugog januara očekuju se dve projekcije. U popodnevnim satima se očekuje projekcija dečijeg filma, a u večernjim će biti prikazan film „Ljubav, venčanje i druga očajanja“ sa Dajanom Kiton i Džeremijem Ajronsom. Naglašeno je i da će se i dalje poštovati sve mere bezbednosti u zaštiti protiv korona virusa. Posetiocima će se meriti temperatura na ulazu u salu, dezinfekcija će se vršiti posle svake projekcije, a nošenje zaštitnih maski i držanje distance između posetilaca je obavezno.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .