Naslovna // Kultura // Jedino ljubav održava čoveka

Jedino ljubav održava čoveka

 
U jagodinskom “Klubu novinara“ predstavljena nova knjiga pisca i novinara Radeta Milosavljevića. Knjiga „I opet ljubav“ sadrži pesme i priče, ali i ilustracije jagodinskog slikara Sretka Divljana
 

Nova knjiga poznatog pomoravskog pisca i novinara Radeta Milosavljevića „I opet ljubav“ promovisana je protekle srede u „Klubu novinara“ u Jagodini. Knjiga se sastoji iz pesama i priča, ali i ilustracija koje je specijalno za knjigu uradio jagodinski slikar Sretko Divljan.
Knjiga sadrži po 15 pesama i priča i svaka od njih je inspirisana ljubavlju koja, kao motiv, dominira kroz celo delo:
Knjiga „I opet ljubav“ nastala je tokom dosadašnjeg života. U pitanju su pesme i priče, koje su bile u glavi, u nekom delu mozga, pa su se potom pretvorile u reči. Reči su se pretvorile u stranice, a stranice u knjigu. Opisivati ono što sam napisao je kao kada bi slikar opisivao ono što je naslikao, tako da je to stvar utiska onog ko je bude čitao. Po meni, ljubav je jedina kategorija koja održava čoveka. Mislim da je ta ljubav prema svemu i svakome starija od čoveka. Mislim da ljubav apsolutno dominira nad mržnjom i da ih razdvaja jedna tanka linija, rekao je Milosavljević za naš list.
 

Književnik i recenzent knjige, Bajo Džaković, rekao je pred prisutnima da „ljubav pobeđuje nad materijalnim životom i brzinom koja nam je nametnuta“. Priče je nazvao jednostavnim, pitkim, a poeziju predstavljenu u knjizi poredio je sa stvaralaštvom Prevera, ali i Jesenjina i Lorke. Pored Džakovića, o knjizi je pozitivno govorio i autor ilustracija u knjizi, Sretko Divljan, čija slika krasi i koricu knjige.
Knjigu je izdala izdavačka kuća „Gambit“ iz Jagodine, dok je štampanje pomogla štamparija „Topalović“ iz Valjeva. Rade Milosavljević je ugledni pomoravski pisac i novinar. Bio je urednik „Radio Jagodine“ i novinar „Novog puta“, a radio je i kao dopisnik „Radio Beograda“ i „Večernjih novosti“. Zbog čestih poseta rodnom kraju svog oca, nastala je i knjiga „Radovanjci od Vinče do Resave“, posvećena porodičnom rodoslovu i rodoslovu Srba. Za svoj novinarski rad je višestruko nagrađivan, a dobitnik je i Oktobarske nagrade opštine Despotovac za informisanje. Knjiga „I opet ljubav“ široj publici biće predstavljena na jesen.
Dušan Miletić
 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .