Naslovna // Kultura // Jedna knjiga a dve duše

Jedna knjiga a dve duše

NOVA PROMOCIJA U KNJIŽEVNOM KLUBU ,,DJURA JAKŠIĆ“ U JAGODINI
NOVE KNJIGE 0012
O stihovima Živorada Miloičića i Milice Lesjak govorili Mile Lazarević i Snežana Bihler
Prošlog četvrtka u Književnom klubu ,,Djura Jakšić“ u Jagodini održana je promocija knjige stihova ,,Šapat duše“ Živorada Miloičića iz Jagodine i Milice Lesjak iz hrvatskog grada Čakovca o kojoj je, inače, ,,Novi put“ opširno pisao u jednom od prethodnih brojeva.
Sve prisutne , koji su ispunili prostranu salu Kluba, pozdravila je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba ,,Djura Jakšić“ i najavila učesnike programa, a potom je o autorima ove neobične knjige govorio Mile Lazarević, književnik iz Ćuprije, predsednik Književne zajednice UKS-a za Pomoravski okrug i član Uprave Književnog kluba ,,DJura Jakšić“.
Lazarević je podsetio da je Miloičić rodjen u Brzanu, da je završio srednju i Višu železničku školu i ceo radni vek proveo na železnici da bi u penziju otišao kao šef stanice.Živi u Jagodini, a pre ove objavio je dve knjige. Po rečima Lazarevića on svet gleda realno, epski se izražava bilo da piše o nacionalnim, ljubavnim, socijalnim ili nekim drugim temama i lako je uočiti da je reč o autoru koji stalno gleda vozove koji dolaze i odlaze – baš onako kako on vidi, na javi, mada se taj ,,snimak“ može shvatiti i metaforično.
Milica Lesjak je rodjena i odrasla u Kijevu kod Batočine i od malih nogu družila se sa Žikom Miloičićem. To prijateljstvo , eto, nije prekinuto ni posle mnogo decenija ( oboje su rodjeni 1949. godine) i rezultiralo je knjigom ,,Šapat duše“ koja je sakupila stihove iz dve duše u jednu knjigu. Milica se udala i živi u Čakovcu, u Hrvatskoj. Do penzije je radila kao inženjer tehnologije i objavljivala poeziju, prozu i eseje u listovima i časopisima i osvojila više nagrada. Kako je zapazio Mile Lazarević Milica na primeren način, naglašeno emotivno i duhovno, predstavlja svoj raskošni lirski i intimni svet.
Recenziju za stihove Milice Lesjak napisala je Snežana Bihler, inače profesor književnosti, a za pesme Živorada Miloičića pesnikinja Marina Djenadić i odlomke iz tih recenzija, koje su citirane i u prikazu o knjizi koju je objavio ,,Novi put“, pročitala je Snežana Bihler, dok se kao gost – pesnik zanimljivim i angažovanim stihovima predstavila Zvezdana Krstić.
Autori su bili prijatno iznenadjeni velikom posetom i nisu krili zadovoljstvo. Sami su čitali svoje stihove, ali su njihove stihove markantno interpretiralii i mladi i talentovani glumci ,,Velikog teatra“: Jovana DJokić, Sara Pavlović i Bojan Miloradović. Ovo prijatno, i odlično organizovano, veče svojim osobenim muziciranjem oplemenio je Dušan Dimitrijević Endži, šansonjer i kantautor iz Jagodine.
B.DŽ.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .