Naslovna // Kultura // “Kad mi dođu lutke”: Promovisana nova zbirka pesama Marije Aleksić u Jagodini

“Kad mi dođu lutke”: Promovisana nova zbirka pesama Marije Aleksić u Jagodini

Tokom promocije u jagodinskom Centru za kulturu, glumci Petar Mitić i Marija Miladinović su čitali njenu poeziju, a priređen je i prigodan muzički program

Foto: TV Kopernikus

Marija Aleksić, nastavnica istorije iz Jagodine, predstavila je pretprošle subote u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini svoju drugu zbirku pesama pod nazivom „Kad mi dođu lutke“.

Iako se radi o svojevrsnom nastavku „Singidunum sage“, njene prve zbirke, inspiracija za nastanak Marijine druge zbirke pesama ovaj put bila je malo drugačija.

-Motiv za nastavak „lutki“ nije bio omaž mom voljenom gradu, Beogradu. Zapravo, tu se sad smenjuju razna raspoloženja, kao što i sam naziv kaže. To su te „lutke“ koje su uspavane u svima nama, pa se tako s vremena na vreme probude, pa znaju da budu onako i vesele i tužne i razdragane. Razna osećanja se smenjuju, tako da su pesme ljubavnog karaktera.  Trebalo je šest meseci da nastane ova druga zbrka. Tu su već bile neke pesme napisane ranije, neke su dodate, ali sve je išlo brzo i lagano. Moram da priznam da trenutno imam dosta inspitracije i kako kažu veliki pesnici, kada imate inspiraciju, morate je maksimalno iskoristiti –rekla je Marija.

Zbirka sadrži 95 pesama, a njena omiljena u njoj je „Dvojka se kreće prema gradu“, za koju i kritičari kažu da je jedna od najboljih u zbirci. Ipak, ona je izdvojila još neke koje su joj posebno drage.

-Mogu da kažem „Mašta me je upropastila“, „Hronika jedne žene“, „Neću da budem Dora Mar“, „Isidora Dankan“… Imam dosta istorijskih ličnosti koje se prepliću, što je verovatno i posledica mog zanimanja. Reakcije su vrlo pozitivne, moram da priznam. Moj glavni kritičar, doc. Dr Branko Ilić sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koji je radio kritiku moje prve zbirke, kaže da je to spoj Verlenovske simbolike, drskosti i bezobrazluka Čarlsa Bukovskog i Jesenjinove nežnost. To ja samo citiram kritičara, volela bih da je zaista tako –rekla je autorka.

Tokom promocije u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“, glumac Petar Mitić razgovarao je sa autorkom i čitao poeziju iz njene najnovije zbirke, u čemu mu je dodatno pomogla glumica Marija Miladinović. Sastavni deo predstavljanja knjige bio je i prigodan muzički program, u kom su učestvovali: Veljko FilipovićAndrej AleksićMina Josijević i Aleksa Dimitrijević. Marija već ima dosta planova što se pisanja tiče. Treća zbirka, kojom će kompletirati trilogiju o Beogradu, uveliko je u pripremi, a svetlost dana uskoro će ugledati i njena prva zbirka istorijsko dramskih priča. 

Marija Aleksić diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i radi kao nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini. Njena prozna i poetska dela mogu se pročitati u zbornicima, časopisima i na par portala, a nedavno je objavljeno da će njena priča „Majka Julka iz Jevremove“ biti objavljena u elektronskom zborniku „Belgradijana – beogradski muzej priča“. Članica je Međunarodnog udruženja književnika Gorski vidici.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .