Naslovna // Kultura // Knjiga o prvom coveku Resave

Knjiga o prvom coveku Resave

U Svilajncu je prošlog ponedeljka održana promocija knjige „Milosav Zdravković, prvi čovek Resave”, autora prof. dr Desanke Stamatović i Boška Obradovića.

Svečanost je održana u prisustvu većeg broja naučnih radnika iz Beograda, sa Pala, kolega iz bibliotečke struke, ljubitelja istorije i prijatelja Svilajnca.

Dr Desanka Stamatović govori o načinu nastanka knjige i njenom sadržaju

Dr Desanka Stamatović govori o načinu nastanka knjige i njenom sadržaju

Najpre je direktorka Resavske biblioteke mr Jelena Tomić pozdravila cenjeni skup i uvažene goste. Prigodne reči pozdrava u ime Svilajnčana uputila je i zamenik predsednika Opštine Svilajnac dr Danijela Stojadinović. Pored vojvode Stevana Sinđelića, knezova Petra Đurkovića iz Gložana, Pane Kneževića iz Lomnice, Milosava Velisavljevića iz Medveđe, Đurice Stočića iz Svilajnca, pop Staniše iz Crkvenca, pop Miljka iz Miljkovog manastira i nekoliko istaknutih resavskih prvaka s početka Prvog srpskog ustanka, iz istorijske prošlosti Resave i Svilajnca izranja snažna ličnost Milosava Zdravkovića, resavskog vojvode i oberkneza nahije Ćuprijske, odlučnog, hrabrog borca za oslobođenje i obnovu zemlje.

O Srbiji XIX veka, istorijskim prilikama i ličnosti kakav je bio Milosav Zdravković Resavac govorili su recenzent knjige dr Nebojša Damnjanović, savetnik u Istorijskom muzeju u Beogradu i Boško Obradović, autor knjige. Prof. dr Desanka Stamatović je podrobno sa brojnim zanimljivim pojedinostima prisutne upoznala sa načinom nastanka knjige i njenim sadržajem.

Naime, brat i sestra autori, poreklom Svilajnčani, od najranijeg detinjstva od svojih starijih upijali su priče i uspomene na Milosava Zdravkovića Resavca. Nekoliko godina po arhivima su istraživali građu i na osnovu dokumenata i prepiski nastala je priča o jednom od najmoćnijih ljudi posle kneza Miloša Obrenovića u Srbiji. Zdravkovići su bili moćna, bogata porodica, koju je predvodio Milosav.

Prva bolnica, crkva, škola, đuprije, vodenice valjarice, unapređenje zdravstva, prosvete, trgovine u Svilajncu, ali i šire u Donjoj i Gornjoj Resavi, ćuprijskoj nahiji, a potom i Beogradu, vezuju se za Resavčevo ime i delo.

Knjiga je izdavački poduhvat ne samo zbog dragocenog istraživačkog rada i verodostojnih podataka koje donosi, već i zbog obima i kvaliteta štampe zaslugom štamparije „Topalović” iz Valjeva, sadrži 471 stranu, formata 31 cm sa ilustracijama u boji i faksimilima pisama i dokumenta, datih u originalu i prevedenih na savremeni jezik kao i sa registrom imena. Resavska biblioteka iz Svilajnca i Narodna biblioteka „Resavska škola” iz Despotovca su saizdavači, a opštine Svilajnac i Despotovac pokrovitelji knjige. Za izdavače mr Jelena Tomić i Sanela Simić, urednik Ružica Sibinović – Rajković, lektor mr Branka Dragosavac, izrada registra Vesna Miladinović i Olivera Mijailović, prevod sažetka na engleski prof. Dijana Milunović. Ova obimna i bogato ilustrovana knjiga štampana je u tiražu 300 primeraka.

Brana Živković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .