Naslovna // Kultura // Knjizevna nagrada “Dusan Srezojevic” urucena Dragoljubu M. Jevremovicu

Knjizevna nagrada “Dusan Srezojevic” urucena Dragoljubu M. Jevremovicu

Resavski književnik primio uglednu nagradu upravo u godini u kojoj mu se navršava 45 godina članstva u Književnom klubu ,,Đura Jakšić” iz Jagodine koji i dodeljuje ovu nagradu

Laureat i predsednica: Dragoljub M. Jevremović i Snežana Bihler sa unikatnom diplomom ,,Dušan Srezojević”

Laureat i predsednica: Dragoljub M. Jevremović i Snežana Bihler sa unikatnom diplomom ,,Dušan Srezojević”

Krajem prošlog meseca, preciznije na Dan Svetog Save, u Književnom klubu ,,Đura Jakšić” u Jagodini na prigodnoj svečanosti poznatom resavskom pesniku Dragoljubu M. Jevremoviću uručena je prestižna književna nagrada ,,Dušan Srezojević” koju Književni klub dodeljuje od 1989. godine.

Od tada pa sve do prošle godine ova nagrada dodeljivala se, u spomen na značajnog međuratnog srpskog pesnika koji je rođen u Jagodini gde je i proveo najveći deo svog kratkog života, za najbolju knjigu poezije jagodinskih pesnika ili onih koji su životom ili delom vezani za ovaj grad objavljenoj u prethodnoj godini, a od prošle godine se, pored toga, dodeljuje i „za sveukupan rad i zasluge na polju poezije” – za šta je i dodeljena Jevremoviću.

Od 2000. godine nagrada „Dušan Srezojević” se dodeljuje baš na Dan Svetog Save, od kada Skupština grada obezbeđuje sredstva za novčani deo nagrade (pored toga uručuje se i unikatna diploma).

Na pomenutoj svečanosti prvo je Snežana Bihler, predsednica Književnog luba „Đura Jakšić”, pročitala poznati esej akademika Matije Bećkovića o svetom Savi a potom veoma nadahnuto besedila o ukletom jagodinskom i srpskom pesniku Dušan Srezojeviću koji je imao izuzetno zanimljiv životni put i umro u 30. godini ostavivši za sobom jednu jedinu knjigu – ,,Zlatni dasi” koja sadrži svega 22 pesme ali je, bez obzira na to, zastupljen u svim relevantnim antologijama i istorijama književnosti.

Odluku o nagradi sapštio je Ratko Stojilović, književnik, kao predsednika žirija (sačinjavali su ga još i Snežana Bihler, profesor srpskog jezika i Miomir Lakićević, pesnik) i u jednom dužem izlaganju posebno naglasio da ,,autor poseduje jak duhovni naboj i kleše stihove koji poseduju čari izuzetnog lirskog senzibiliteta i trenutnog doživljaja”.

Snežana Bihler uručila je unikatnu diplomu (rad Tonija S. Stojanovića) laureatu, a novčani iznos (dar Skupštine grada Jagodine) mu je predao Ratko Stojilović.

U svom obraćanju nagrađeni književnik posebno je istakao da je veoma pozitivno i prijatno iznenađen odlukom članova žirija jer se nije nadao nagradi i dodao da je prima upravo u godini kada beleži 45 godina od kada je član Književnog kluba „Đura Jakšić” (primljen 1969. godine).

Potom je ovaj poznati i priznati srpski pesnik, koji i danas živi u Roćevcu kod Svilajnca, pročitao rukovet odabranih starih i novih pesama na opšte zadovoljstvo prisutnih posetilaca ove dobro organizovane svečanosti.

B. Dž.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .