Naslovna // Kultura // Književna nagrada “Živojin Pavlović” uručena prof. dr-u Golubu Jašoviću

Književna nagrada “Živojin Pavlović” uručena prof. dr-u Golubu Jašoviću

Foto: TV Kopernikus

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. Stručni žiri činili su: prof. Snežana Bihler, istoričar mr Dejan Tanić i knjiženik Miroslav Dimitrijević

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini uručio je proteklog četvrtka prof. dr-u Golubu Jašoviću prestižnu književnu nagradu „Živojin Pavlović“ za ostvarene visoke domete u proznom stvaralaštvu za 2021. godinu.

Jašović, rodom iz sela Ćuška kod Peći, jedan je od naših najznačajnijih filologa i proučavalaca jezika, kulture i istorije Srba. Ove godine, obeležava 40 godina uspešnog rada, a laureat je istakao da mu ovo priznanje veoma znači.

-Baš sam se iznenadio i obradovao. Često sam dolazio u Jagodinu kako bih govorio o knjigama svojih prijatelja i kolega, a ovde sam imao i svoje književno veče. Zaista sam počastvovan. Želim da iskoristim priliku da se zahvalim rukovodstvu Književnog kluba „Đura Jakšić“ koje je donelo odluku da baš meni dodele ovu prestižnu nagradu. Ja sam sad pri kraju književne i naučne karijere, pa je možda i prirodno da pristižu nagrade –rekao je laureat i dodao da se do kraja godine očekuje objavljivanje još nekoliko njegovih knjiga.

Stručni žiri činili su profesorka i predsednica Književnog kluba Snežana Bihler, istoričar mr Dejan Tanić i književnik Miroslav Dimitrijević. Oni su istakli da je nagrada otišla u prave ruke.

-Dugo je radio u školama na Kosovu i Metohiji, a trenutno radi kao redovan profesor na Univerzitetu u Kragujevcu. Vrlo je interesantno da je se on pored Aleksandra Bevića, Ivića i  Kovačevića koji se bave leksikologijom, on bavi isključivo naučnim radom, onomastikom i dijalektologijom. Između ostalog ima 76 knjiga koje je do sada objavio i preko 500 naučnih radova. Tako da, mi kao žiri smo imali lak zadatak i jednoglasno smo odlučili da njemu pripadne ovo veliko priznanje –rekla je Bihler.

Književni klub „Đura Jakšić“ ovu nagradu, koja nosi ime po poznatom slikaru, reditelju, profesoru i književniku, ustanovio je 2001. godine. Sastoji se od unikatne povelje, koja je rad sekretara Kluba Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine, a do sada su je dobili brojni istaknuti književni stvaraoci.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .